HorribileDictu Creative Commons License 2020.10.23 -1 0 81618

Egyveleg az elmúlt hét terméséből:

 

Rieden Selection - Riesling Alte Reben 2018: friss vonal, virágos, őszibarackos jegyekkel; mentes mindenféle megosztó tulajdonságtól (pl. termálvíz, vagy petrol). Beltartalomban kb. a 7-8 €-os osztrák rajnaikkal van egy szinten(tehát valahol a citromlé és a középsúly között). A brand a Hofer sajátja, a termelő pince pedig a Weingut Stadt Krems. 4 €-ért jó vétel. 4+ pont.

 

Rainer Wess - Grüner Veltliner Wachau 2016: a pince (ami nem tagja a Vinea Wachau-nak, mivel a borászat maga Krems-ben üzemel) alap GV-je. Kb. a borvidéki átlag GV-k szintjét hozza (pl. a Schmelz , vagy gyengébb DW Federspielek): közepes test alatt, de még a híg citromlé fölött, kissé bágyadt savak. Golden alma, fehérbors, zöldteás jegyek. Lecsengésben némi ásványosság, kevés, de zavaró kesernye. 4 pont; akciósan 7,5 €-ért sem épp besztbáj, de az eredeti 10 € kifejezetten gyenge vételnek tűnik.

 

Böjt - Egri Bikavér 2016: osztrák barátok nagy kedvence volt. Közepes test, jó érettség, szép gyümölcsös cucc, jól kiérezhető kékfrankos gerinccel. Gyorsan elfogyott, szóval nem tudtam nagyon elemezni.

 

Homola - Syrah 2015: meglepően jól sikerült hűvös éghajlatos syrah. A sav élénk, de nem karcol, a hordó érezhető, de nem horzsol; alacsony alkohol ellenére közepes test. Szépen összecsiszolódott bor. Cseresznye, fekete bogyós gyümölcsök (főleg szeder) és némi fekete bors, szegfűszeg mint fűszer. Van egy finoman húsos/animális vonal is benne, ami miatt vakon KF-nak mondanám. 6 pont. (árra nem emlékszem pontosan, talán 3000 Ft körül volt BTben, ami azt jelentené, hogy besztbáj)

 

Ikon - Evangelista 2012: Cabernet franc valahol félúton a Loire és a lekvár között. Tavaly már leszállóágban lévőnek tűnt, de most elég jó állapotban volt: sem téglás perem, sem főtt gyümölcsös jegyek nem voltak, szóval palackvariációra (vagy dugóhibára) gyanakszom (a két palack egymás mellett volt tárolva). Cassis, fekete szeder, érett fekete cseresznye, kávé, vanília, szegfűszeg. Szép savak, szépen integrálódott tannin, de azért maradt benne még "harapnivaló". Hosszú, kicsit füstös lecsengés. Jobb már nem lesz. 6+ pont.