szittyavezír Creative Commons License 2020.10.23 0 0 16756

A lengyelek és a csehek teljesen egyedi utat járnak a Kelet-(Közép)-Eu blokk többi országához képest. Ha jól emlékszem csak náluk van min 16 csapatos liga.

Véleményem szerint ez azért nehezebb ügy, mert nem tudják úgy koncentrálni a tehetségeket és a pü erőforrást sem!

 

Mivel az UEFA klubfoci struktúrája azt díjazza, hogy 1-2 csapat érjen oda minden évben (a kiemelések miatt), nem működik az a modell, hogy akár évente különböző csapatok induljanak a kupákban. Az idei évben végetérő szisztéma ráadásul ezt kb arra szűkíti, hogy a bajnok sokkal nagyobb valószínűséggel ér csoportkörig (ami az egyik legfontosabb a koeff. pontok miatt).

 

Ez azt jelenti, hogy elég volt 1-2 erős csapatot 'felfejleszteni' és máris relatíve nagy pénzbevételhez lehetett jutni + koeff pontokhoz. Ezért akár 1-2 'pénzes tulajnak' v. az államnak is elég volt beszállni (pl.: Bulgária, Azerbajdzsán...stb)

 

Jövő évtől ezt a kört a bUEFA bezárta azzal, hogy megcsinálta a KK-t, ahol - tippem szerint - negyedannyi pénz lesz szétszórva! Az EL-t hagyjuk, mert oda nehezebb lesz odaférni, mint a kifutó rendszerben!

 

Mindez azt jelenti, egyre kockázatosabb lesz úgy betolni pénzt xar bajnokságok csapataiba, hogy szinte esély sem lesz visszahozni! Nyílván fájt a 'nyugatiaknak', hog elkezdtek egyre több pénzt kiszedni ezek a klubbok a rendszerből. De most ez a kapu is bezáródik.

 

Kb az marad, hogy az ország koeff. pontok alapján sikerül olyan helyezést elérni, hogy elkezdjen növekedni az esélyed! Azonban ehhez nem elég 1-2 jó csapat, inkább 3-4 kell. És akkor visszatérünk a lenygelekhez, azaz igazából kb az az esély, hogy jó bajnokságot kell csinálni, ami elképesztő nagy erőforrást jelent és bizony nagyon jó hátországot (ami saját focistákat jelent). Ilyen értelemben az idő a lengyelekkel, csehekkel van, de per pillanat még gyengének találtattak!

Az már egy másik kérdés, ha esetleg, vki keletről elkezdene odafurakodni a pénzesbödönhöz (amire én most semmi esélyt nem látok), akkor asszem jönne megint vmi változtatás! :(

 

Előzmény: bendeguz90 (16753)