advocatusdiaboli Creative Commons License 2020.10.20 -1 0 379040

Te láttad, hogy nézett ki az első tranzisztor? Egy borotvapengével (!!) vágtak bele konkrétan egy kristályba. De egy 1910-es évekbeli szikratávírót is el lehetett készíteni teljes egészében egy otthoni műhelyben. Most meg ott tartunk, hogy egy 32 rétegű SSD-be való flash chip elkészítésére alkalmas technológiával az egész világon pár cég rendelkezik - és a költsége simán vetekszik egy aprócskább ország költségvetésével.

Az első autókat házilag barkácsolták (olyanok is voltak). Ma meg az egyébként nem is kicsi és nem is háttér nélküli orosz vagy indiai gépjárműipar nem képes Euro6-nak megfelelő járműveket gyártani (ki is vonulnak/vonultak ezekről a piacokról).

 

És akkor most te nagyon a fizikára meg technológiára vagy leragadva - én viszont általában írtam azt, hogy az aránylag kézenfekvő, "könnyű" módon felfedezhető dolgok eléggé elfogytak. Azért 100-150 éve még új népeket, nyelveket,civilizációkat lehetett felfedezni - mégpedig adott esetben nem is jelentékteleneket. Ha kontinenst már nem is - de szigeteket, jelentősebb hegységeket, tavakat. Ember, 1900-ban még sem a déli, sem az északi-sarkon nem járt még ember. Amundsent azán nemzeti hősként ünnepelték - ahogy Lindberghet is azért a repülőútért - amit ma naponta több száz járat tesz meg menetrend szerint... Ma elvisznek pár tízezer dollárért repülőn "kalandtúrára" a déli-sarkra, és ihatsz egyet a bárban...

 

Erre céloztam akkor, amikor arról írtam, hogy a viszonylag könnyen elérhető-kijelölhető célok eléggé megfogyatkoztak. Ami természetesen nem azt jelenti, hogy ezek anno nem igényeltek rettenetes emberi erőfeszítést, nem jártak akár halálos veszélyekkel - hanem azt, hogy kézen fekvő, ha úgy tetszik: "ismert ismeretlenek" voltak.

Előzmény: Törölt nick (379039)