katzp Creative Commons License 2020.10.17 0 0 38866

Sziasztok!

 

Ha már Ariston Genus ONE-ról van szó. Én is szeretnék segítséget kérni. Múlt hét vasárnap egyik napról a másikra óta random időpontokban az alábbi hibáakt dobálja, előtte 2 évig tökélets volt:

5P6 - első gyújtás nem sikerült

5P3 - lángleszakadás (általában a begyújtást követő 10 másodpercen belül)

 

Az első gyújtás nem sikerült képes 3-4-szer megcsinálni egymás után, éppen nem áll ki 501-es hibára, hogy reset-elni kelljen.

Nagyon idegesítő, főleg HMV módban, egy évig kell folyatni a vizet mire begyújt, de még utána is képes a láng leszakadni és kezdi előlről. Van amikor fél napig jó, pedig egész nap megy a fűtés. Már 3-4 hete megyeget a fűtés a gyerekek miatt, de a hibatároló alapján sem volt vasárnap előtt hibakód.

 

Amiket eddig történtek:

- egy hónapja volt teljes karbantartás, az előző karbantartás tavaly augusztusban volt, 2018 júliusban lett beüzemelve

- az ion elektródát most cseréltem ki (mint kiderül az ariston szervizes jól megcsiszolta és ezért jól berozsdásodott), újrakalibráltam utána, de nem lett jó

- fázishelyesen van bekötve a kazán, földelés jó

- gáz van, legalábbis a gáztűzhely jól működik

- ha leveszem a kazán előlapját, akkor is random jelentkezik a hiba, tehát nem levegőellátás

- füstgázelvezetés átjárható

- szikra van, hallom, hogy cüccög, halaltszik egy halk "bubububu" hang, de nincs utána "buhhh" hang (bocsi a hülye hangutánzó szavakért :)), ilyenkor dobja, hogy nincs láng

- mikor lángleszakadás van, akkor előtte elkezd instabil hangja lenni a lángnak, hullámzik, majd letiltja a gázszeleppel

- ionáram 5.5-6.5 uA, persze ha mérem, sosincs hiba...

- kondenzvíz elvezetés nincs eldugulva

- próbáltam állítani a min. ventilátor RPM-et 1-re, 2-re, 3-ra, de semmi változás (eredetileg 1-en volt)

- próbáltam állítani a lassú gyújtás paramétert 35%-ra (gyárilag 44%), de ugyan úgy semmi. Még megpróbálon feljebb állítani.

- vezérlő áramkörön nem látok szemmel forrasztási hibát (van tapasztalatom az elektronikában, úgyhogy tudom mit kell keressek, de ez szép)

 

Kazánszerelő csak két hét múlva tud jönni, de ötlete sincs, szerinte ki kell pucolni mindenképpen, aztán kiderül. De szerintem full tiszta mindenhol.

 

Valaki látott már ilyet? Remélem jó kis "panelhiba" lesz a vége a diagnózisnak...

 

Köszi előre is a segítséget!

Előzmény: coffein2 (38862)