b4ndyTA Creative Commons License 2020.10.16 0 0 7768

A teljesség igénye nélkül... Azt tudnod kell, hogy a LOXONE-nak vannak saját megoldásai bizonyos dolgokra, illetve támogat más protokollokat.  A saját vezetékes megoldása a TREE, a vezeték nélküli az AIR. Ennél a kettőnél nincs alternatíva, csak gyári LOXONE eszközt tudsz használni velük. A bővítők által hozzáférhető protokolloknál már használhatsz más gyártótól származó eszközt is. Néha a külső partner bevonása körülményesebb, mint a gyári megoldás, néha olcsóbb. Rajtad múlik.

 

Biztos más is leírja majd, de csak az időjárásfüggő redőnyvezérléshez nincs szükséged a LOXONE-ra, biztos találsz költséghatékonyabb megoldást. Ettől lényegesen többre hivatott a rendszer.

 

A már említett példa vezetékes, tehát mindegyik irányhoz szükséged lesz egy Digital Out-ra (DO). Redőnyönként kettőre. Nekem nincs, úgyhogy elméleti megoldást írok. :) Majd jön valaki és kijavít. Ez lehet az elosztóban bővítőként, és lehet terepen AIR eszközként is, sőt lehet maga a redőnymotor is AIR közvetlenül, bár ahogy nézem a régi motorok már nem elérhetőek...

 

A felsorolt megoldásoknak más-más függősége lesz. Ami biztos, hogy kell egy Miniserver. Ezen 8db DO van, ha kell még, akkor kell egy RELAY bővítő, ezen 14db. Tegyük fel ennyi elég, akkor kérdés, hogy hogyan szeretnéd vezérelni a redőnyöket? Szeretnél fizikai gombot? Sima nyomógomb? A LOXONE saját eszköze, esetleg KNX kapcsoló? Az első függősége a Digital Input (DI), a másodiké lehet TREE és AIR, ezekből a TREE adott a Miniserveren, így már csak egy AIR BASE bővítő kell, az utolsóhoz pedig egy KNX bővítő. Nem tudom ilyen listaárak vannak, de ez kb. 800.000,- Ft. Ehhez egy időjárás állomás (AIR vagy TREE) további 210.000,- Ft. Redőnymozgatáshoz bőven sok, épületautomatizáláshoz még kevés...

 

A részletekbe bele sem mentem, mert mi van, ha nem a második generációs Miniservert választod? (más ki- és bemenet)

 

Szerintem az egész házra vetítve tervezz, legfeljebb lépcsőkbe valósítod meg, de egy-egy funkciót kiemelni és arra fókuszálni nagy hiba.

 

Jól hangzik az épületautomatizálás, de bonyolult dolog. Talán azért is, mert majdnem minden területhez kell egy kicsit érteni. (a festéshez nem :D )

Előzmény: 8nemesis8 (7767)