lepkés Creative Commons License 2020.10.13 0 0 18278

Szia János!

Már írtam egy hozzászólást, jó hosszút, de elszállt... 

A lényeg az, hogy ne keseredj el, nem a Te hibád! Nálam is nagyon gyér a lepkemozgás, de a Balaton-felvidéken, a meleg tölgyesek szegélyében is alig-alig jön lepke hetek óta (Varga Szabolccsal mi is éppen erről leveleztünk)! Csalira sem jön, lámpára sem jön. Tóth Balázst is kérdeztük, hogy ennek mi lehet a hátterében - annyit mondott, hogy nagy valószínűség szerint a nyár végi lepkék már nem repülnek, az ősziek pedig valamiért még nem, a bábok elfekszenek. Szóval türelem, fognak azok még jönni. Ha nálam vagy Varga Szabolcsnál megindulnak a lepkék szólni fogok.

Érdekes megfigyelés. Nálam is ugyanez volt a 150W-os fémhalogén izzó esetében, odajött a bagolylepke, de nem szállt le a lepedőre, hanem nekirepült párszor a lepedőnek, aztán huss eltűnt az éjszakában. Amikor már harmadjára csinálta, lekapcsoltam és csak a 125W-os higanygőzégőt és a 160W-os kevert fényű izzót használtam. Egyébként mi a helyes megnevezés? Izzó, égő, lámpa? Gondolom nem szinonimák. 

Úgy néztünk ki, mint a "karácsonyfa", az egyik oldalon a 125W-os higanygőz, a másik oldalon a 160W-os kevert fényű és egy épületmegvilágításra szolgáló lámpatestben a 150W-os fémhalogén (ezt mindkét oldalon próbáltam használni, úgy is, hogy a lepedőt világította, úgy is, hogy az ég felé fordítottam, de kifelé is az élőhely irányába is megpróbáltam vele világítani), ezeken kívül fénycsövet és LED-fényszórót is használtunk (ezekkel próbáltuk a fényképezést komfortosabbá tenni - nem sikerült). 15 csalit is kihelyeztem (vörösbor+cukor, de próbálta ezt a szintetikus löttyöt is, illetve a kettőt keverve - nem nagy sikerrel, de legalább jött rá pár lepke).

Érdekes kérdés ez a higanygőzégő. Én már lassan 20 éve ugyanazt használom. Teljesen lekopott a fehér borítása, átlátszó az egész. Ez változtat valamit a hatékonyságán? A kevert fényű 160W-os izzót simán egy porcellán-foglaltban van. A 125W-os higanygőz izzó egy porcellán-foglaltban van, amely előtt egy leszerelt utcai lámpa teljes felszerelése (adtak egy leszerelt lámpatestet, amelyet édesapám átalakított). Fotózzam le? Érdekes lehet?

Szóval három alkalommal voltunk. 2020. szept. 25-én (pénteken), 2020. okt. 03-án (szombaton), 2020. okt. 10-én (szombaton).

1) Első este (szept. 25-én) nagyon meleg volt - egy melegítőfelsőben voltam egész este, 18 fok felett, melegfronttal, déli meleg szél, félhold, felhő nélkül. Nagyszerű helyen, ahol régen (2000-2007 között) komoly lepkemozgás volt jobb őszi estéken. Alig jött néhány lepke, őszi faj talán egyetlen (Xanthia icteritia), az egész olyan volt, mintha augusztus 25. lett volna. Az összes fénykép fenn van az izeltlabuak.hu oldalon. Néhányat azért ide is csatolok. Családom egy kicsit furcsán kezdett rám nézni, hogy mégis mit várunk (a szép nyári lepkemozgáshoz voltak szokva)...

https://www.izeltlabuak.hu/talalat/151538

https://www.izeltlabuak.hu/talalat/151537

https://www.izeltlabuak.hu/talalat/151701

https://www.izeltlabuak.hu/talalat/151702

https://www.izeltlabuak.hu/talalat/151692

2) Második este (okt. 03-án) durván meleg volt nappal - 28 fok, aztán hirtelen lehűlt némileg, volt egy kisebb futózápor is, de ha már elindultunk, nem fordultunk vissza. Sajnos a felhők egy idő után eltűntek, jött helyette a telihold, mi pedig mentünk haza (22 óra körül). Lepke még kevesebb volt, 2 őszi faj jött (Xanthia icteritia, X. ocellaris) - csalin 2 db lepke volt (frissen kelt Abrostola triplasia, X. icteritia).  Hát nem ezt vártam. A családom még furcsábban kezdett rám nézni, hogy ilyen őszi estén mit keresünk.

https://www.izeltlabuak.hu/talalat/152949

https://www.izeltlabuak.hu/talalat/152950

https://www.izeltlabuak.hu/talalat/152951

https://www.izeltlabuak.hu/talalat/152952

3) Harmadik este (okt. 10-én) már őszi idő volt, áthaladt ez első hidegfront. Nappal még egész meleg volt 22 fok, de estére sajnos ebből semmi nem maradt, 6 fokig hűlt le az idő. Felhő megint nem volt. A hold is előbújt fél 9 után. Lepke viszont nem nagyon. Talán 10-12 darab(!) lepkét láttam egész este a lepedőn, őszi fajok közül a Xanthia togata, X. icetritia, Agrochola helvola fajokat. Csalin 1 db galagonyabagoly (Allophyes oxyacanthae) volt. Nem nagy eredmény. A családom végképp feladta annak megértését, hogy miért fagyoskodunk idekint:) 

https://www.izeltlabuak.hu/talalat/153970

https://www.izeltlabuak.hu/talalat/153978

https://www.izeltlabuak.hu/talalat/154039

Marad a remény, hogy az éghajlatváltozás még nem pusztította el a teljes lepkefaunát, nincs faunaváltás, csak egy kis időre se a nyári fajok, se az őszi fajok nem észlelhetőek.

Üdv, Tamás

Előzmény: bjanos21 (18275)