_ZE Creative Commons License 2020.10.12 0 0 1109

Öt napja te írtad:
"

Idézet egy ma beérkezett levélből:

 

"Szövetségünknél a magyarországi gyalogos turistautak nyilvántartásának rendszere az utóbbi évek felmérési és térinformatikai technológiájának fejlődése következtében átalakult és nem a turistautak.hu adatbázisára épül, amely az utóbbi években már nem frissül."

Ugye-ugye, milyen jól működött a TuHu lejáratása. Ti is aktív részesei voltatok ennek.

Azt meg csak úgy mellékesen jegyzem meg, a szövetség elutasít egy olyan, néhány hónapnyi ráfordítást igénylő nyilvántartást, amelynek gyakorlatilag minden métere terepi felmérésen, igen gyakran azok sorozatán alapul.

Ugyanakkor az is igaz, hogy az OSM, amely döntően csak átmásolta a TuHu adatait, a mai napig nem kész arra, hogy az így-úgy átmásolt adatokat a terepen ellenőrizze, nyomon kövesse.

 

De megnyugodhattok a MTSZ nem kér a felajánlott megoldásból. 

(Igaz, a másikat már nem fogom megérni.)"

És szépen sorra vettük, hogy mik azok a problémák, ami miatt az MTSZ döntése vélhetően megszületett (ami nem a tuhu "lejáratása, hanem az általan lazán figyelmen kívül hagyott technikai/technológiai problémák és azok következményei).

Itt még speciel azt rovod fel az OSM közösségének, hogy az általad "így-úgy átmásolt"-nak aposztrofált, egyébként meg az ODBL alapján (adattisztítást és szükséges átalakításokat követően) jogosan felhasznált adatokat nem tudják a terpen ellenőrizni és nyomon követni (Miért, a tuhu-s közösség képes erre...?), káésőbb meg amiatt panaszkodsz, hogy egy-egy településre önkéntesek kivonulnak, és fel/újramérik szőröstől-bőröstől, és naprakésszé teszik az adott terület adatait.

Röviden: Nem az MTSZ megy szembe az autópályán, hanem az, aki úgy gondolja, hogy a tuhu jelen formájában, felépítésével, szerkesztési- és ellenőrzési folyamataival alkalmas 2020-ban érdemi, naprakész GIS-rendszer alapja lenni.
Anno az ODBL-re váltás kapcsán a másik alternatíva az volt, hogy az egész rendszert szoftveresen meg kell újítani, át kell alakítani. na erre anno nem volt fejlesztői kapacitás - mint ahogy másra sem igazán. És ez azóta sem változott. (pedig itt lennél te, mondanám pikírten, de nem mondom...)


 

Előzmény: alnibell (1108)