loading Creative Commons License 2020.10.08 0 0 81188

Csak az a kérdés, hogy meg tudod-e mindezt tenni? Mert szép ez a parasztromantika, de ma tömegesen nem tartom kivitelezhetőnek. 

Konyhakerti növények? Igen, tudsz magadnak termelni a ház körül. Elég lesz-e a családnak egész évre? Gyümölcsök? Igen, lehet néhány fát ültetni. De már ekkor belefutunk a van-e elég nagy portánk kérdésbe? Valószínű nem lesz akkora, hogy mindenre elég legyen. 

Állattenyésztés? A települések többsége tiltja belterületen a kb. csirkénél nagyobb állatok tartását. Külterületen állatot tartani, meg minimum időigényes. Ezenkívűl hogyan lesz az állatoknak takarmány? Termelsz? Hogyan szerzel magadnak földet, ha szinte nem vehetsz legálisan? Veszel? Miből? Árutermelésből vagy más munkából?

Ha így a fórumon írtakra veszem figyelembe, akkor te sem 100%-ban a szőlő, bor + vendéglátásból élsz a családdal, hanem a megszerzett végzettséged(etek)ből.

 

Nem reprezantatív, de az általam ismert vidékelhagyók többsége a bevételek hiánya vagy alacsony volta, valamint a kultúrális lehetőség hiánya miatt költözött el.

Hosszú lenne a lista, hogy mit kellene tenni a vidék megtartó erejének javítására, a magyar néplélek megváltoztatásán túl: közösségi közlekedési lehetőségek javítása, oktatás, valódi értékesítő- és vagy termelőszövetkezetek, stb. És ezeket régóta tudják, de néhány kezdeti lelkesedésen kívül kevés érdemi történt.

 

+1: mindig lesznek olyanok, akik nem akarnak dolgozni (szándékolt munkanélküliség, ha mint közgazdasági fogalomként értelmezzük). Nekik bármi történhet, az nem nagyon változtatja meg hozzáállásukat. Igaz ez nem vidék/város függő-

Előzmény: BZoltan (81170)