"Azért jár hosszú hónapokig vagy évekig tanulni."
Ez a homályos duma az állásukat féltő rossz tanárok szövege :)
Pl az ohm törvény elmagyarázása öt perc, unásig gyakorlása további 15 perc. Ennyi bőven elég, hiszen a tananyagot úgy kell felépíteni, hogy a későbbi tanulmányok során még vagy százszor szükség legen rá. Az effajta 20 percekből elég nehéz lesz mindenképpen több évnyi tanulást összehozni ;)
Az én módszerem esetén a szar tanárok mehetnek a mezőgazdaságba, a jó tanárokért (magas vizsga-arány) meg tépni fogják egymást az iskolák, sztár fizetések mellett.
"Ezt szerintem egyetlen módon lehetne: folyamatosan, már a tanulás alatt időszakosan vizsgáztatni, elmélet + gyakorlat,"
Ez akkor lenne igaz, ha nem mehetne vizsgázni az, aki az iskola/tanfolyam folyamán nem figyel, szarul teljesít (pl soha nem kap kettes osztályzatnál jobbat). De ő is vizsgázhat, tehát tök mindegy, hogy ott volt-e a tanfolyamon, vagy otthon tanult, távol a tanárok figyelő szemeitől és csak vizsgázni megy be.
"Kellene még egy RENDES tananyag is. Kíváncsi vagy arra, amiből mi tanultunk? Egy OKJ anyag ne kutatóknak készüljön, de ne is legyen benne elvarratlan kérdés, megmagyarázatlan utalás. Erre ugye az isten pénze sem elég."
Relatíve fillérekből meg lehet oldani. Persze ehhez az kellene, hogy a tananyagot ne az oktatási miniszer sógora írja ötven millióért, hanem pl az összes szaktanár kredit pontokért, mondjuk egy internetes közösségi projekt-rendszerben.
"A vizsga tehát ideális esetben csak néhány véletlenszerűen választott dolgot mér. Ha eléggé véletlenszerű, és eléggé sok a kérdés, akkor úgy kábé az szerez sok pontot, aki mindet tud."
Leírtad ugyanazt amit én is.
Azzal a különbséggel, hogy te a hagyományos rendszert ismered:
- ezer témát tanítunk személyesen az iskolapadban ücsörgő tanulóknak
- ezek közül év végén kiválasztunk ötven témát és csinálunk ötven vizsgakérdést
- ebből a vizsgázó kap tízet (véletlenszerűen)
Az én módszerem pedig:
- mind az ezer témáról van vizsgakérdés (némelyikről akár tíz variáció is), melyek bármikor megtekinthetők
- a tanuló tanulhat otthon is (ajánlott tananyag online ingyen elérhető), persze annak tudatában, egy profi tanárnál tanulni akár tízszer-százszor hatékonyabb lehet
- az ezer vizsgakérdésből a vizsgázó kapna ötvenet-százat (véletlenszerűen, de súlyozva)
"Ha valaki kevésbé érti az elektromosságot, viszont képes eleget ülni a seggén, meg tudja tanulni átmenő szintre."
Ez csak akkor igaz ha szarok a vizsgakérdések és a válasz nem követeli meg az elektromos gondolkodást. Én láttam olyan villanyszerelőt, aki beszéd közben simán alkalmazta a "folyik a feszültség" kifejezést :) egyből arra gondoltam, hogy milyen szűrő az, amin egy ilyen át tud csúszni.