"Régebben volt balra , és jobbra dűlő delta is ." "Erre mindig ügyelni kellett !"
Mindig? Miért is? Alapvetően mindegy hogy a páros vagy páratlan sort jelöljük ki csillagpontnak. Jellemzően az újra tekercselt motoron már nem szerepelnek a felíratok. Ha a lámpázást vagy a kisípolást (ellenállás mérés) helyesen végezzük, jó lesz a forgásirány mindkét kapcsolásban.
Problémát az jelenthet hogy ha a technológia nem teszi lehetővé a forgásirány próbát. Pl visszaforgás gátló van beépítve.
Vagy egy közös áttételt két villanymotor hajt egyszerre és Y/D... de rendszerint üresen egy motorral is meghajtható eme gép,így külön külön ellenőrizhetjük a helyes forgásirányt.
Vagy elvárás hogy az új létesítményben a bekötés után minden gép jó forgásiránnyal lesz elsőre bekötve.(feltételezem egyeztetve a gépészettel).
Bevallom nem tudom merre forog egy villanymotor ha az U1-V1-W1-re az L1-L2-L3 fázis kerül.
Sosem figyeltem meg.....
Volt glimmlámpás fázis sorrend ellenőrző készülékünk de csak aljzatokat néztünk vele.
"Ha ezen követjük el ezt;
"U1 V2 vel
V1 W2 vel
W1 U2 vel lesz összekötve?
Forogni fog? merre?"
Ez itt csillagban elindul pl; jobbra és Deltában meg nagyot durran, mert balra akar forogni. !"
Ezt én is így gondolom. Kilámpázáskor a fázisokat azonosítjuk a tekercsvégekhez,ha a forgásirány másodlagos.
Mi történik akkor ha a villanymotor állórészét megfordítjuk,(a motor erre alkalmas) de a bekötést változatlanul hagyjuk?