VV Creative Commons License 1999.08.18 0 0 722
sziasztok!
sajnos már munkahelyről... :-(
MarK:teljesen igazad van, a siker a pénzen és a médiákon múlik, de a médiákat máris megkérdőjelezném, mert több helyről is hallottam pl, hogy rengeteget játsszák a klipünket és az esetek 95%-ában pozitív kritikát hallottam róla, bár a véleményem ismered. tehát sokat játsszák és heteken keresztül az első 10-ben volt az 50-es listán, pár hétig első is volt és csak kb 4 hónap után került le a listáról, ha jól figyeltem. és szerinted mennyit jutottunk előre? semmit.készül ugye az egyik szám újrakeverése, mert hamarosan megjelenik egy cd-n, de egyébként semmi. - ráadásul lassan úgy érzem, hogy mi vagyunk az egyetlenek, akik gyalog járnak a studióba. a minimum eddig az opel corsa volt ( új, természetesen ) abból is valami gsi-
naszóval a derekadat amíg így állsz, mint mi, be kell adnod mindenféle "ez jó, de..." kezdetű mondatnak. a Neo is így jutott oda, ahová. sajnos a divat és a pénz tényleg mindent meghatároz. de hozzá kell tennem, hogy nem minden esetben történt ez, csak egy lemez alkalmával, ahol direkt ilyen buta számok voltak ( persze, lehet, hogy annak aki ezt utálja, a többi is buta ) de szerencsére, aki meghallgatja a zenénket, az azt mondja, hogy nem populáris vagy inkább divatzene. igen, house, meg trance, meg techno, de ezek szerint elvontabb és keményebb is, mint az átlag. erre azért azt hiszem mindkettőnk nevében büszke lehetek. igaz, kezdünk trance-esedni, meg hasonlók, de hát abban is igyexünk igényesek lenni. mindig is ez vezérelt minket.
most pl. meghallgatták amit mostanában játszunk fellépéseken, demo cd-gyanánt. az volt a válasz, hogy hú de jó, meg tetszik, meg minden, csak csináljunk populárisabbat, karácsonyi számmal és kiadják. namost erre azért nem biztos, hogy rá fogunk mozdulni, mert a mi belünk sem bír el mindent. bohóckodni 1-2 szám erejéig lehet, meg meg is tesszük, de hát azért vannak határok, amit mi sem akarunk túllépni...
szóval egyre inkább azt látom, hogy minden csak a pénzen múlik. meg ha van pénzed, akkor ismeretséged is. ezek együtt járnak. viszont fordítva meg megint igaz: hiába van ismeretséged, nem érsz vele semmit, ha nincs pénzed.
a média csak annyit segít a dolgon, hogy divatot teremt amiből éppen akar és ezzel lehet megmozgatni a tömeget.
nos, ezekből azt akartam levonni, mint következtetést, hogy hiába dolgozod magad agyon, hiába jó amit csinálsz, ha nincs pénzed és ismeretséged. mert a divatot csinálják és csak a divat tudja megmozgatni a tömeget - kivéve a kultikus zenekarokat, akik adott esetben már nagyon régiek és leginkább a 80-as években kezdtk, ahol azért még nem az számított, hogy mennyire nyáltenger amit csinálsz. gondoljátok végig: a mostani, pár éves zenekarok közül ki az, aki megtölt egy nagy stadiont, éveken keresztül, minden koncerten? talán cranberries, például. de persze ott a Kelly Family is, mint ellenpélda... brrrrrrrrrr...nem véletlenül van mindenféle ilyenolyan dance fesztivál 50 fellépővel, akik 10 perceket vannak fent a színpadon. és ráadásul sok nagyon régi előadó kibújik a bőréből és elkezd nagyon divatozni ( pl Cher ). naccerű, kezdek összegabajodni, már azt sem tudom, mit is akartam igazán... :-)
szóval a sikerért most már ezt a szamárlétrát kell megmászni: először csinálod amit akarsz, ahogy tudod. kilincselsz, aztán úgyis megmondják mit csinálj, ha el akarsz valamit érni. aztán ha belemész ( ez a könnyebb út ) egy idő után már te is változtathatsz. vagy ezzel megszerzed a pénzt és abbahagyod, aztán belefogsz a saját zenédbe. ekkor már van neved. nnna. látszólag ennek nincs köze a tömegek megmozgatásához, de szerintem igenis van. ahogy ismertebb vagy nő a tömeg. azt meg, hogy milyen korosztálynak szól, a divat mondja meg és sajna a mai legtöbb zene a nagyon fiataloknak szól, azért van ez, ami.
viszont nagy tömegeket úgyis az új számaikkal állandóan a mindenféle toplista első 10 helyén leledző együttes tud megmozgatni. na igen és akkor még nem beszéltünk a menedzserekről, akik ugye minél régebbiek és sikeresebbek, annál biztosabb, hogy tud tenni a dolog érdekében. ( pl Fábián Tibor, akiről ugye tudjuk, kiket menedzselt. és most pl a Hip Hop Boyz, meg Happy Gang, stb... ezeket is befuttatta és megtöltik a PeCsát ők is) szóval olyan zenekar mostanság nem lesz, aki mondjuk mtk pályát vagy bs-t tölt meg. egy csomó olyan, aki PeCsát igen, viszont lesz. örüljünk, hogy van Ákosunk, aki legalább hasonlít ahhoz a stílushoz, amit mi szeretünk és láthatjuk is teltházas bs koncerten minden évben...
a tömeg sajna a divatra mozdul leginkább...
na mindegy, boncolgassuk csak tovább a témát, mert érdemes. nekem sem sikerült most itt közelebb jutni, de remélem volt azért értelme itt írogatnom... ;-)
nem teljesen ide tartozik, de elmesélek egy kis párbeszédrészletet, amit egyik volt barátnőm mesélt még asszem 94-ben:
a dolog arról szólt, hogy fodrásznál volt a barátnőjével és szóbakerültem én is, meg a barátaim is. rákérdezett a fodrász, hogy milyen zenét szeretek. ( ugye 15-19 éves korban a párkapcsolat alakulásába ez is beleszól. ) a válasz ugye a Depeche Mode volt. erre a fodrász teljesen kiakadt, elsápadt és annyit mondott, hogy de hát az már nem is divat. és hogy ő ezt nem érti.
na tessék. :-) szóval a mi jó öreg DM-ünk divat volt? persze, valamilyen szinten volt az is. de kinőtték, mint ahogy a közönségük is a divatzenézést.
akik nem divatból szerették, azok megmaradtak, akik pedig divatból, azok már le se sz.rják. sok ilyet ismerek/ismertem. és a SOFAD óta tuti, hogy nem azok szeretik őket, akik divatból, mert elég sokkoló volt ez az album mindenkinek. tudom, annak idején a Black celebration is az volt, de az mégiscsak közelebb állt az előző albumok stílusához.
szóval felnőttek/felnőttünk...