Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2020.10.05 0 0 1286

"A vezérlő kimeneteknek HÁROM féle állapota létezhet (nem mindegyik kimenet képes mind a háromra!)"

 

Ezen a képen láthatók (leegyszerűsítve) a vezérlő kimenetek  fajtái:

 

- az első ábrán egy "felhúzó" kimenet (pull up ootput) látható: így működik pl az SP4000-es központ BELL+ kimenete (az SP4000 BELL- kimenete folyamatosan nulla volton van)

 

- a második ábrán egy "földre lehúzó" kimenet (pull down otput) látható: így működik az MG5050 (és állítólag a legtöbb korszerű rokona)  BELL- kimenete (a BELL+ kimeneten folyamatosan +12V van).

Így működnek a PGM kimenetek is (amennyire tudom, az összes), azzal a különbséggel, hogy a BELL pontok többnyire simán bírják akár 1-1,5 ampert is, addig a PGM pontok többnyire 0,1-0,15 amper felett már pánikba esnek (pontos értékekért nézd át a riasztós műszaki adatait). A zseniális Satel  sziréna -D vezérlő bemenete sziréna több áramot követelt magának, ezért reklamált a riasztó központ (vicces szabotázs hibával).

 

- a harmadik ábrán egy három állapotú kimenet látható (three state output), ez lehet pozitív, negatív és lehet semleges állapotú is. Ilyen kimenetet riasztó központon még nem láttam (sem BELL, sem PGM), amúgy számos más területen régóta alkalmazzák.

 

Előzmény: Mekk Elek ezermester (1276)