BZoltan Creative Commons License 2020.10.05 0 0 81045

Minket bő tíz éve az akkori hegybírónk volt szíves feljelenteni ebben a témában. Ugyanis a Somlói OEM az külön termékkategória és nem azonos a Nagy-Somlói OEM kategóriával. Ennek értelmében a Somlói szó a címkén csak akkor szerepelhet ha a bor teljesíti a Somlói OEM kategória feltételeit. Ez ez a bor biztosan nem teljesíti mert a Somlói OEM-ben az engedélyezett fajták köre a szűk ötös: Furmint, Hárslevelű, Juhfark, Tramini, Olaszrizling. De a gohér (ahogy a kéknyelű sem) a Nagy-Somlói OEM-ben sem engedélyezett.

 

A törvény természetesen lehetőséget ad arra az esetre, hogy ha a termelő neve egy védett kifejezést tartalmaz akkor azt használhassa is. Ebben az esetben a törvény előírja a valódi termékkategória kétszer akkora betűvel való feltüntetését.

Erre példa lehet mondjuk Tokaji János kunsági borász aki kiváló hárslevelűt palackoz a Kunság borvidéken. Ebben az esetben simán felírhatja a címkére hogy Tokaji János hárslevelűje... de a Kunság OEM-et azt kétszer nagyobbal kell a címkén jegyezni, hogy ne tévessze meg ezzel a kedves fogyasztót. Mondom, engem egyszer pontosan emiatt el is marasztalt (még ha ez kimerült egy levélben és szóbeli ejnyebejnyében) a Nébih.

 

De ezt nem azért említem meg, mert szeretek kukacoskodni, hanem azért mert miután engem letolt a Nébih én beleálltam kötésig abba a kampányba és melóba, hogy vonjuk össze a két OEM-et a Somlón és engedélyezzük a történelmi fajtákat. De ebben a munkában sajnos nem tudtam haladni, mert a nagyoknak nem volt érdekük ezzel a kérdéssel foglalkozni. A kicsit meg egyszerűen leszarták... amikor beszélgettem erről pár termelővel akkor megvonták a vállukat és azt mondták, hogy nem érdekli őket.

 

Emiatt nem sikerült a borvidék termékleírásait rendbe rakni és ezért nem sikerült a történelmi fajtákkal érdemileg előre lépni.

 

Némileg bántja persze az igazságérzetemet, hogy én küzdök a Badacsonyi Borbíráló Bizottsággal (az FN-ben ezt megússza a termelő), néha visszadobják a borainkat, néha nyűgösködni kell a Nébihhel, néha dolgozni kell azon, hogy táguljon a bizottság és a nébih szemlélete... de ezzel a melóval, ezzel a kampánnyal sajnos kevesen vagyunk.

Jelzem... nem ez az egy címke az ami konkrétan törvénysértő, mert Györgykovács Imre, de a Takács 'Hollóvár' Lajos, Somlói Vándor összes címkéjével ugyanezt a helyzet. De nem érdekli őket... aztán ha van egy rosszakarójuk vagy a nébih felhúzza magát akkor lesz panaszkodás.

Előzmény: Maci_P (81042)