F.B. I. doktor Creative Commons License 1999.08.17 0 0 98
Kedves Skorpió,

Úgy gondolom, hogy aki a tényeket tagadja, viszont akár megtörtént, akár meg nem történt egyedi, negatív esetekből a teljes cigányságra általánosít, az hazudik, és féligazságokat mond. Mivel ezt a cigánysággal szemben teszi, ezért gyűlöletet is kelt. Ez pontosan megfelel annak, amit a rasszizmusról írtam.

Ön és idézett a "Az Európai Bizottság véleménye Magyarország Európai Unióba történo jelentkezésérol" c. dokumentumból. Erre Fankie nagyvonalúan megkérdezi: "Akkor most mi a probléma?"

Pedig a probléma benne van a dokumentumban:

„A cigányság (roma) helyzete különleges. A magyar kormánynak a nemzeti és etnikai kisebbségek helyzetével foglalkozó jelentése, amelyet a Parlament 1997. márciusában hagyott jóvá, elismeri, hogy a cigány (roma) etnikumhoz tartozók gyakran válnak támadások és megkülönböztető intézkedések alanyaivá és úgy ítéli, hogy a helyzet az elkövetkezendő években a súlyosbodás veszélyével fenyeget. A dokumentum megállapítja, hogy a jelen törvényi szabályozás nem állít hatékony akadályokat egy olyan "etnikai konfliktus" kitörése útjába, amelyben a cigány (roma) etnikumhoz tartozók áldozattá válnak.

A cigányság (roma) szociális helyzete gyakran nagyon súlyos. Az ez ügyben készült kormány jelentés megállapítja, hogy a cigányság (roma) és Magyarország nem-cigány lakossága közötti esélyegyenlőtlenség növekedett, míg a cigányság (roma) oktatási szintje javult. Ugyanígy e népességet a nemzeti átlagnál négyszer-ötször nagyobb munkanélküliség sújtja, valamint a várható élettartam tíz évvel kevesebb, mint Magyarország egyéb lakossága körében. Ez a helyzet elsősorban szociológiai tényezőkkel magyarázható. A cigányság (roma) ugyancsak megkülönböztetés tárgyát képezi a munkaerő-piacon."

Ugye nem kell megmagyaráznom miért félrevezetés az Ön által idézettből az enyém kihagyásával úgy tenni, mintha nem is létezne ez a probléma.

Hasonló problémákról szól az "Ombudsmani jelentés a kisebbségi panaszokról", a "Jelentés a magyarországi cigány tanulók oktatásáról". Ezek után cinikus dolog úgy tenni, mintha ezek a problémák nem léteznének. Márpedig ha léteznek, akkor még nagyobb hazugság a cigányságot okként megnevezni a helyzetük alakulásában. Hazugság azt mondani, hogy a cigányok nagy tömegei, akiket utcára tettek pl. a magyarországi nehézipar leépítésekor, majd nem kaptak máshol munkát pontosan a munkahelyi megkülönböztetés miatt, azok nem szeretnek dolgozni. A cigányságot az előző rendszerben előszeretettel alkalmazták pontosan azoknál a nagyipari vállalatoknál, amelyek a rendszerváltás után megszűntek. Leginkább ez okozza azt, hogy közülük nagyobb arányban váltak munkanélkülivé, mint mások. Az oktatásban és munkahelyeken mai napig is tapasztalható diszkrimináció pedig állandósította és rontotta ezt a helyzetet. Hamis dolog tehát összevetni az ő helyzetüket azokéval, akiket nem ért hátrányos megkülönböztetés.

A közimert diktátorok példáján mutattam be, hogy a lakosságot félre lehet vezetni ilyen hazugságokkal. Tehát az is hazugság, hogy a lakosság pusztán a közvetlen élményeik alapján ítéli meg a cigányságot, illetve, hogy ebből az ítéletből a cigányság valódi helyzetére lehet következtetni, hiszen a lakosság nagy többsége nem él együtt a cigányságnak azzal a részével, amelyiknek a megkülönböztetést leginkább el kell viselnie. Ez az amiért a nem cigány lakosságtól is éppen úgy elvárható a cigányság valódi helyzetének megismerése, mint a cigányoktól a társadalom többi részének megismerése. Ezért hazugság az, hogy minden csak a cigányságon múlik. A társadalom többi részének is éppúgy áldozatot kell vállalnia az etnikai konfliktus megoldása érdekében. Legalább annyit, hogy nem dől be a rasszista hazugságoknak.

A rasszizmus és főleg az eredménye tetten érhető Magyarországon. Tetten érhető a már idézett tanulmányokban bemutatott diszkriminációban, és különösen a Gallup vizsgálat eredményében.

Hazugok azok a megoldási javaslatok is, amelyek a tények ignorálásával, hamis állításokon alapulnak, a társadalmi és kulturális különbség további mélyítésével járnak együtt, és amelynek a lényege az, hogy a társadalom cigányságon kívüli részének a segítségnyújtás helyett csupán minősíteni kell a cigányságot, ami eleve a cigányság diszkriminációját jelenti.

A „Elmaradt romaképzés" cikket nem kommentáltam, tehát nem is hamisítottam meg a lényeget. Ön is olvashatta, "az ingyenes, ötszázhúsz órás tanfolyamot ugyanis csak akkor kezdené el az FMK, ha munkahelyet is tudna biztosítani a több mint két tucat fiatalnak." Tehát ez volt a feltétele a tanfolyam indításának. Nyilvánvaló, hogy addig nem hirdetik meg széles körben a tanfolyamot, amíg kétséges a tanfolyam maga. Tehát ez a lényeg. A "lényeget éppen az hamisítja meg", aki azt állítja, hogy a jelentkezők száma miatt került veszélybe a tanfolyam. Azt ugyanis ugyanezek már nem merték idézni, ami a cikkbaen olvasható:

"A fiatalok közül is csak hárman jelentkeztek eddig, feltehetoleg információhiány miatt. Barta Katalin hozzátette, különösebben már nem fogja reklámozni a központ a képzést, de a hamarosan sorra kerülo képzési börzén és egy nemsokára megjeleno kiadványban még felhívják a figyelmet a lehetoségre."

Úgy gondolom, hogy a tanfolyam is beindulna, és jelentkező is több lenne, ha valóban garantálni tudnák a tanfolyam utáni munkahelyet. Ez is azt bizonyítja, hogy a cigányok azokra a tanfolyamokra jelentkeznek inkább, amely munkahelyet is tud biztosítani, azaz munkát kívánnak vállalni.

Sajnálom, hogy Ön is azok közé keveredett, akik pont az ellenkezőjét kívánták hamis módon bizonyítani.

Tisztelettel,
mint fent