Cyberslider Creative Commons License 2020.10.03 0 0 96945

Sziasztok!

Kezdődik a felújítás, hajj-ajj...

Kétszintes ház, és esetemben a földszinti belmagasság 3.5 méter körül alakul ami brutál, a régi födém viszont meg lett hagyva annó (jó kis nádas-salakos cucc, deszkázat) 3 méteren, tehát van 50cm körüli "légüres tér" az emelet alatt - födém felett.

Gipszkarton álmenyezetet szeretnék kb. 2.7-2.8 méteren. Kecsegtető ugyan a szép belmagasság, de ez sajnos nem egy kastély, az építész szerint pedig logikusan kell az álmenyezet a fűtési költségek ill. kellemesebb élettér miatt. Ezt mondjuk aláírom. A régi persze maradhatna is, de az egész olyan mint a vaj, szinte omlik, mi fogná a menyezetet? Méretek vannak - 8x4m nappali stb., így elvileg ezt le kellene bontani az a korrekt eljárás, aztán függesztékekkel lehet kialakítani az álmenyezetet (igaz a salak nagy súlyáról és a hőtartási képességéről is olvastam ez alapján még akár marahatna is, jó hűvös van lent nyáron) :) de már szerintem túlbonyolítom a dolgokat... szóval itt jön a kérdés ami számomra nem tiszta:

Az építész a karton fölé párazáró fóliát és kőzetgyapot szigetelést tenne. Kérdésem: szükség van erre? Mivel a ház ugye két szint, amiből a második szint is az enyém ergo nem kell feltétlen megfogni a melegebb levegőt, amit a karton maga amúgy is visszafordít hiszen a felszálló levegő útját álja. A ház teljesen körbe lesz szigetelve, tehát az üres terület oldalán is természetesen lesz kb 13cm grafitos szigetelés. Gondolkozik a laikus - én: belső oldali szigetelés minek, olvasom, hogy az nemjóó. Mennyire marad hűvösebb a légrés? Oké, hogy szigetelt körbe, de akkor is, csak hűvösebb lesz ott. Mégis bejut vhol a pára, penész, stb? Jáj. Aztán mi van az emelet padlójával: hideg lesz? Gondolom hűvösebb nyilván, bár a szobákban elvileg marad a parketta ha a jóisten is úgy akarja. Nade akkor is azok a beton elemek átmelegednek? Ha lassan is talán igen(?). Illetve, ha nem teszem be: a karton maga elég a lenti kellemes klíma biztosításához? + spórolok némi anyag és munka költséget.

Ilyenekről nem találtam infót, mindenhol csak a felső padlástér alatti szigetelést emlegetik, ahová természetesen logikus, h kell jó vastag szigetelés, de ez nálam nem ott van, emeleten meg rakatok ez logikus. Energetikus haverom meg nincs. Sajnos. Kiváncsi vagyok a véleményetekre.