Aniccc Creative Commons License 2020.10.01 0 0 21395

Prelleg:

Nem biztos, hogy egyértelmű leszármazás felállítható, mert egy kicsit zavaros:

A Mihályiban élő Kassay Zsigmond a saját és édestestvére György, továbbá a saját fiai: Gábor és Ferenc, illetve István, József és másik György, az említett Györgynek a fiai nevében, ahogyan Gábor fia Dániel és Ferenc fia Sámuel nevében is  bemutatta Kassay Györgynek 1578. 02.22. napján Rudolf császár által adományozott és 1582-ben kihirdetett, az 1732-es jegyzőkönyvben szereplővel megegyező armálist.

Az armalisba foglalt Ferenctől való leszármazást igazolja (EZ A NAGY KÉRDÉS, HOGY EZ A FERENC KI ÉS MILYEN VISZONYBAN VAN A NEMESSÉGSZERZŐVEL, HOGY KERÜLT AZ ARMALISBA):

-Balpataky Dorottya szerződése (1624-ben) az esküvői költségekről vejével, Kassay Ferenccel, aki azonos az armálisban említett Ferenccel (EZ A TÖBBEDIK HÁZASSÁGA LEHET AKKOR FERENCNEK, MERT HA (20 ÉV KÖRÜLI) LEGÉNY LENNE 1624-BEN, AKKOR  NEM SZEREPELHETNE AZ 1578-AS OKIRATBAN) 

-Vékey Katalin Lajos és Balpataky Dorottya lánya bevallása férje, Kassay Ferenc számára

-szerződés, amely bizonyítja, hogy K. Dániel  az armálisba foglalt Ferenc fia volt

-és hogy a nemességet kereső Zsigmond és György e Dániel fiai.

A tiszti ügyész észrevételezte, hogy az armalisban foglalt Ferenc és Dániel között elég hosszú időbeli távolság van, de a tanúvallomásokra tekintettel elfogadta a leszármazást.

Tehát szerintem a leszármazás:

apa: Ferenc (aki már él 1578-ban, felesége Balpataky D )- fiú: Dániel - 1) unoka: Zsigmond - a) Gábor -Dániel (dédunokák)

                                                                                                            - b) Ferenc -Sámuel

                                                                               - 2) unoka: György     

                                                                                                            - a) István

                                                                                                             -b) József

                                                                                                           - c) ifj György

Csak a tiszti ügyész észrevételét nem értem, h Ferenc és Dániel között miért telt el hosszú idő...hacsak nem azért, mert a többedik házasság miatt K. Ferencnek már idős korában született fia...így mondjuk már összeáll a kép...

Szóval akkor megkérdezhetem, hogy neked hogy ősöd Kassay Ferenc? Mert nekem úgy, hogy volt egy lánya is, Borbála, aki Bély Pál ref. lelkészhez ment feleségül és én ezen az ágon "jöttem le". Remélem segítettem, de én is mindent szivesen veszek a Kassayakkal kapcsoltban, amit te tudsz...

Előzmény: Prelleg (21391)