F.B. I. doktor Creative Commons License 1999.08.16 0 0 88
Kedves Duda,

Az Ön kedvéért utoljára.

Hamis a következő állítása:
"Csak azt hangoztatja, hogy rasszistak vagyunk, es a hiba csak bennunk van."

Én pusztán azt írtam, hogy a topicban a rasszisták keltenek szándékosan gyűlöletet a cigánysággal szemben. Ha úgy érzi, hogy Ön is közéjük tartozik, akkor azt ne nekem rója fel.

"- a ciganyok legalabb kisreszben hibasak lennenek a helyzetukben"

Szószerint biztos nem olvashatta tőlem. Főleg azért nem mert nem bűnbakot kell keresni, ahogy néhányan itt teszik, hanem megoldást keresni. Ha már meg lesz a megoldás, akkor el lehet azon gondolkodni, hogy mennyiben járult hozzá a keresztény-nemzeti családpolitika, a rasszizmus, a gazdaság-technikai forradalom és a helytelen nemzetiségi politika a cigányság helyzetének megváltozásához, ha éppen ezt hiányolja.

Viszont:

"A romákkal kapcsolatos negatív közvélekedés terjedése és egyre nyíltabbá válása olyan aggasztó jelenség, amellyel minden felelősen gondolkodó magyarnak és romának politikusnak és állampolgárnak egyaránt foglalkoznia kell."

„További szükséges feltétel az, hogy a cigányság és a társadalom többi része kölcsönösen megismerje egymást, a különbségeket kölcsönösen elfogadják és a lehetőségeknek megfelelően egymáshoz kölcsönösen alkalmazkodjanak."

"- a cigany kulturanak vannak elemei amik egyaltalan nem EU kompatibilisek (hogy finoman fogalmazzak), marpedig tanulmanyok bizonyitjak, hogy a kulturajukban jelenvannak ezek az elemek."

Örülnék ha a cigányság kultúrájával kapcsolatos hiteles kutatásokat csatolná. Egyébként ha a magyar törvényeket sértő elemek vannak a kultúrájukban, azt természetesen nem gyakorolhatják. Ez éppenséggel belefér a korábban említett kölcsönös alkalmazkodásba. A magyar büntetés-kultúrához pl. hozzátartozott a kivégzés. Mi is alkalmazkodtunk.

"- mik a megoldas lepesei legalabb nagyvonalakban (ja es persze mindekt oldalrol, nem csak a mienkrol)"

Mára bebizonyosodott, hogy komplex megoldásra van szükség. Ezért csatoltam a tanulmányokat, a részleteket onnan lehet elolvasni. Csatoltam néhány kezdeményezést, illetve ötletet, amelyek működőképesnek bizonyultak, csak szélesebb körben szükséges alkalmazni őket. Amit röviden le lehetett írni, azt viszont leírtam

Ha megszűnnének az előítéletek, akkor ebből következően megszűnne a cigányok hátrányos megkülönböztetése, és senki sem tenne fel olyan kérdéseket, mint amilyen a második kérdése, ami eleve előítéletet tartalmaz.

"- bevezettetne a pozitiv disszkriminaciot a munkahelyeken? Mondjuk ha ket jelolt kozul kell valasztani felvetelkor, akkor a ciganyt legyen kotelezo valasztani? Erre mit gondol mik lennenek a ciganyok reakcioi? Minden heten uj munkahely, mert ugyis fel kell venni? Nem gondolja, hogy ez a gazdasagot gyengitene?"

Én ugyan nem vezettetnék be pozitív disszkriminációt a munkahelyeken, mert nincs hozzá hatalmam. Viszont az államnak van. Munkahelyi megkülönböztetés esetén ez nem is példátlan. Az állam például segíti a mozgássérültek alkalmazását azzal, hogy a munkahelyeknek előírja, hogy milyen arányban kell mozgássérülteket alkalmazniuk. Amelyik vállalat ezt nem teljesíti, annak fizetnie kell valamilyen alapba, amelyet a mozgássérültek munkavállalására fordítanak. Ez valóban pozitív diszkrimináció, amit a vállalat meg sem érez, ha teljesíti a feltételeket, viszont segít a mozgássérültek munkahelyi diszkriminációjának csökkentésében. Ön szerint ez a megoldás gyengíti annyira gazdaságot, hogy a társadalom önbecsülése kompenzálni ne tudná?

Az államnak egyébként is feladata a jogegyenlőség megteremtése. Így be kell avatkoznia akár munkahelyen, akár az oktatásban lelhető fel diszkrimináció valamely népcsoporttal szemben:

70/B. §

(1) A Magyar Köztársaságban mindenkinek joga van a munkához, a munka és a foglalkozás szabad megválasztásához.

70/A. §

(3) A Magyar Köztársaság a jogegyenlôség megvalósulását az esélyegyenlôtlenségek kiküszöbölését célzó intézkedésekkel is segíti.

A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG ALKOTMÁNYA

Az előítéletét tükröző kérdéseire természetesen nem válaszolok, simán nem értek velük egyet. Számos példa, de a magyar történelem vagy a magyar klasszikus irodalom is bizonyítja, hogy a cigányság nem veti meg a munkát.

„- mi a velemenye azokrol a ciganyokrol, akiknek a letformaja az eloskodes. Peldaul az etnoturistakrol, akik egy kis penz fejeben nem torodnek azzal, hogy ezel milyen rossz fenyt vetnek az orszagukra es milyen nehezsegeket okoznak sokaknak a miattuk eletbeleptetett vizum bevezetesel?"

A kérdésére már válaszoltam. Mindenkit elítélek, aki élősködik. Etnikumtól függetlenül. Mindenkit elítélek, aki rossz fényt vet az országunkra, akár cigány az illető, akár csak rasszista, akik miatt az EU-s csatlakozásunk válhat nehezebbé.

"-megis mennyi penzt szeretne allamkasszabol a ciganyok segelyezesere/felzarkoztatasara kolteni?"

Nem az én dolgom ezt kiszámolni. Ráadásul mint mondtam, a rasszizmus és így a társadalmi diszkrimináció visszaszorítása nélkül csak tüneti kezelést lehet finanszírozni. Hiába költünk ugyanis a cigányság oktatására, ha a tudásukat a munkahely megkülönböztetés miatt nem tudják érvényesíteni. Ugyanígy hiába költünk a foglalkoztatásukra, ha helytelen adórendszerrel, rossz oktatáspolitikával meggátoljuk a tanulásukat. Ilyenkor marad az életben tartás, ami, egyetértek, bizony nem olyan hasznos, mint a helyes oktatáspolitika, adópolitika, vagy munkahelyi politika.

"-megerti, hogy szegeny orszag vagyunk ezert kicsit sajnal minket, hogy ennyi ciganyt kell tamogatni a nehezen osszegyulo adoforintokbol, mikozben peldaul az egeszsegugy is rogyadozik amire az adofizetok szivesebben koltenek a peznuket mit a segelyezesre..."

Megértem. Ezért is helytelenítem a rasszizmust és a diszkriminációt, aminek visszaszorítása sokkal hatékonyabbá tehetné a cigányság támogatását. Ettől kezdve ugyanis értelme lenne az oktatás támogatásának, be lehetne vonni a cigányság munkáját is a magyarországi gazdaságba, nem kellene vészhelyzetekben gyorssegélyeket osztogatni, hanem a munkájukból látnák el magukat.

Nem értem mit akart mondani a társadalomkutatókkal kapcsolatban, de nem is érdekel.

Na Ég Önnel is.
mint fent