F.B. I. doktor Creative Commons License 1999.08.15 0 0 35
Kedves Fulig Jimmy,

"Nem igazan latom, hogy mik azok a konkret lepesek, amiket javasol."

A javaslataimat olyan mértékben írtam le, ami még belefér egy vitafórumba. Példaként csatoltam néhány konkrét lépést Amennyiben valóban érdekli a téma, arra az esetre csatoltam tanulmányokat, ahol részletesen választ kap a kérdéseire. Azokban szintén talál hivatkozásokat, így szépen elmélyülhet a témában, ha valóban érdekli.

" Az amerikai kultura, amire annyit hivatkozik azert terjed, mert nagyon ugyesen marketingelik. Ennek semmi koze a ciganysag kulturaja iranti erdektelenseghez."

Viszont köze van ahhoz, amit Ön korábban írt ("az altag ember nem akarja mas kulturajat megismerni"). Ezzel a példával mutattam be Önnek, hogy ez nem feltétlenül az átlagember akaratán múlik.

" Ha nekem a szomszedom mondjuk 3 tyukomat lopta el, akkor nem fog erdekelni, hogy milyen kulturalis alapon tette, ettol fuggetlenul utalni fogom nagyon."

Egyetértünk. A bűnözés egyik népnél sem a kultúra része, viszont minden népnél megtalálható. Ezért arra kérem, hogy Ön se keverje össze a bűnözést a cigánykultúrával.

Mi koze van az utcan koszosan tenfergo szerencsetlen cigany kisgyereknek a magyar irodalomban megjelent ciganysagkephez?

Nem ahhoz van köze, hanem a ma élő cigányságképhez. Csaknem ellentétesek egymással. Tudna idézni klasszikus íróktól vagy költőtől a cigányokról? Én most nem vállalkozom rá, de szívesen venném, ha bárki irodalomkedvelő megtenné ezt helyettem.

"Ahogy en latom, a vegen minden visszavezetheto a szemelyes tapasztalatokra. Kinek all erdekeben a ciganyokrol teljesen hazug modon rossz kepet festeni? Kinek nem allna erdekeben, hogy a ciganyok vegre felzarkozzanak es boldogan eljenek dolgos eletet az orszag masik 95%-a mellett?"

Igaza van a rasszizmus irracionális, nehezen megmagyarázható dolog. De nem tehetünk úgy mintha nem létezne.

Tisztelettel,
mint fent