F.B. I. doktor Creative Commons License 1999.08.15 0 0 10
További tények:

A kisebbségek aránya a lakosság mintegy 6%-a (a cigányok ( roma ) aránya 4-5%, a fennmaradó részt döntően a német, szlovák, horvát és román nemzetiségek alkotják.)

A cigányság (roma) helyzete különleges. A magyar kormánynak a nemzeti és etnikai kisebbségek helyzetével foglalkozó jelentése, amelyet a Parlament 1997. márciusában hagyott jóvá, elismeri, hogy a cigány (roma) etnikumhoz tartozók gyakran válnak támadások és megkülönböztető intézkedések alanyaivá és úgy ítéli, hogy a helyzet az elkövetkezendő években a súlyosbodás veszélyével fenyeget. A dokumentum megállapítja, hogy a jelen törvényi szabályozás nem állít hatékony akadályokat egy olyan "etnikai konfliktus" kitörése útjába, amelyben a cigány (roma) etnikumhoz tartozók áldozattá válnak.

A cigányság (roma) szociális helyzete gyakran nagyon súlyos. Az ez ügyben készült kormány jelentés megállapítja, hogy a cigányság (roma) és Magyarország nem-cigány lakossága közötti esélyegyenlőtlenség növekedett, míg a cigányság (roma) oktatási szintje javult. Ugyanígy e népességet a nemzeti átlagnál négyszer-ötször nagyobb munkanélküliség sújtja, valamint a várható élettartam tíz évvel kevesebb, mint Magyarország egyéb lakossága körében. Ez a helyzet elsősorban szociológiai tényezőkkel magyarázható. A cigányság (roma) ugyancsak megkülönböztetés tárgyát képezi a munkaerő-piacon.
(Az Európai Bizottság véleménye Magyarország Európai Unióba történo jelentkezésérol)

Ethnic groups: Hungarian 89.9%, Gypsy 4%, German 2.6%, Serb 2%, Slovak 0.8%, Romanian 0.7%
(CIA Factbook)

Tisztelettel,
mint fent