Kelemena Creative Commons License 2020.09.25 0 0 35910

Sziasztok!

 

Szoktam olvasni ezt a topikot, de nem szoktam írni.

Viszont most lenne 1-2 kérdésem:

 

Már 5 éve van egy puffertartályos szilárd tüzelésű rendszerem, a szokásos bekötéssel: VTC szelep a puffer körön, VTA szelep a fűtés körön, visszacsapó szelepekkel a szokásos helyeken, zárt rendszer. A tartály egy sima akármilyen 1000l-es tartály amit én szigeteltem le, nem gyári puffer.

Eddig minden tökéletesen működött. A puffertartály eddig távol volt, egy másik helységben a kazántól, amit most odaköltoztettem 1 méterre a kazán mellé. Eddig nem volt a VTC-t megkerülő nyelves visszacsapós ágam, mert úgysem gravitált volna a nagy vízszintes távolság miatt, de most csináltam. Viszont azóta használhatatlan lett a rendszer, mert így semmi sincs ami meggátolja a kazánon kereszül az áramlást, amikor hideg kazánnál pufferről fűtöm a házat vagy a bojlert. Átkeringeti a vizet a hideg kazánon is. Valójában teljesen érthető és logikus, hogy ez történik. Akinek van ilyen megkerülő ága, mitől nem kering ott át a víz. 

 

A másik érdekesség: A gravitációs áramlás kinyítja a ház fele menő 1"-os rugós visszacsapót, és állandóan fűti kis mértékben a házat. A szelepet kivettem, leellenőrizttem, nincs baja, jól müködik. Mit lehet tenni? Erősebb rugós nem igazán létezik, vagy csak nem tudok róla.

 

Köszönöm előre is az ötleteket.