Archer957 Creative Commons License 2020.09.22 0 0 37712

Sziasztok!

 

Megvettem a Prvomajska marógépet, amit régebben említettem. Szerintem nem sokat volt használva, nagyon megkíméltnek tűnik. Persze 1-2 javítani való azért akad rajta de remélem boldogulok vele. Amit kérdeznék, kaptam hozzá elég sok mindent, viszont osztófejet nem. Lenne itt nem túl messze egy Zeiss optikai osztófej viszonylag jutányos áron de elég nagy darab, a fej meg a kitámasztó csúcs elvenné az asztal hosszának legalább felét (700 mm-es az asztal).

Olyan megoldás szerintetek járható (persze, hogy az, csak kellően pontos-e), hogy ha úgy alakul és kevés ez a hely, egy síkba mart megfelelő vastagságú acél lappal négy helyen a gép asztalához csavarozva "kijjebb" rakni a fejet? Nyilván nem fél métert, csak mondjuk a fej alapterületével megegyezően és persze a csúcsot is ennyivel megemelve. Vagy hagyjam inkább és nézzek kisebb méretű osztófejet.

 

A másik, hogy gépkönyv szerintetek mennyire kardinális kérdés? Sajnos azt nem kaptam, hozzá de még létezik a gyártó, írtam nekik, van is nekik, küldenének is egy másolatot de nem éppen olcsón. A kezelést értem, mi micsoda rajta de olajak, villamosság, kopó alkatrészek, ilyesmi szempontjából esetleg később jól jöhet vagy meg lehet lenni nélküle? Ugye mások mondjuk a magyar gépek mert ott van kitől kérdezni, ha valami megadja magát rajtuk de itt nem nagyon.