Rozálka3 Creative Commons License 2020.09.19 0 0 80

Úgy gondolom ezt le kell írni mert talán másnak is jól jöhet ez az információ.  (megvallom, számomra ez felfoghatatlan)

 

Az első férjétől elvált a hölgy. Egyházi házasságot nem kötöttek.

Jelenleg a második párkapcsolatában él.

 

Az első kapcsolat lezárva. A férfi azóta egyházi házasságot kötött egy másik nővel.

 

A hölgynek újabb partneri kapcsolat, egyházi házasságot kötött de polgárilag elvált férfival.

 

Mivel házasságot szándékoznak kötni egyházilag is, így ez év elején a férfi kérelmezte a püspökségnél a házasságának az érvénytelenítését.  Meghallgatták őt is és a tanúkat is az illetékesek, majd döntöttek az érvénytelenítés mellett. Szeptember elején meg is kapta az érvénytelenítésről szóló papírokat. 

Ez eddig sima ügy volt.

 

Itt zárójelben jegyzem meg, ha a két fél közül csak az jelenik meg aki indítványozta az érvénytelenítést, a másik fél nem, az nagyban segíti az érvénytelenítést.  (sokat nyom a latba)

 

 

Mivel a hölgynek az elvált férje is nősülni szándékozik így ők utána néztek a dolgoknak és kiderült, hogy az egyház a nem egyházilag kötött házasságot is egyházinak minősíti. 

 

A kánonjog kimondja, hogy attól függetlenül, hogy ha valaki nem köt egyházi,( csak polgári) házasságot, az egyház azt is érvényes egyházi házasságnak tartja.  Így az újra házasodni kívánt félnek is ugyanúgy érvényteleníttetni kell az "egyházilag meg nem kötött" házasságát mint aki egyházilag is megkötötte.

 

Így most a hölgy kezdi a kálváriát előröl.  Érvénytelenítteti azt ami nem is volt érvényes.  :)

 

Természetesen a 30 ezres stóladíjat ismét le kell róni. 

 

 

Csak úgy mellékesen jegyzem meg, hogy házasságkötésekor a hölgy meg sem volt keresztelve.  A férj pedig még akkor református volt.  És mire megtért mind a kettő és a férfi átjött katolikusnak, a hölgy pedig megkeresztelkedett akkorára már el voltak válva polgárilag is. 

Úgyhogy magával a katolikus egyházzal,  a házasságuk alatt, semmiféle kapcsolatuk nem volt.  (a gyerekek sem lettek megkeresztelve)

 

 

Ajánlom mindenkinek, hogy alaposan nézzen utána, hogy milyen szabályok vonatkoznak a kapcsolatára (amit egyházilag is érvényesíteni akar)  mert kiderülhet az oltárnál, hogy bigámiát követ el.