Nálunk is családi tradíció a méhészkedés.
Néhány felmerült téma:
Kristályosodás: Elhangzott hogy minden méz kristályosodik, csak van ami évek alatt, van ami gyorsan. Ez így van. Ha valaki nem szereti a kristályos mézet, tudnia kell hogy 14oC-on kristályosodik a méz leggyorsabban. Az érett (alacsony víztartalmú) méz nem fagy meg akármilyen hidegben sem, tehát nem keletkeznek benne jégkristályok, a hűtés nem károsítja. Az igaz, hogy mondjuk egy -20oC-os méz olyan viszkózus, hogy a fejjel lefelé tartott üvegből sem jön ki...
Ha már megkristályosodott, akkor 65 fokig anélkül melegíthető, hogy az emésztőfermentumok károsodnának. Ezeknek egyébként feltehetően semmi jelentőségük, csak egyszerűbben analizálhatóak mint a változatos zamat és illatanyagok, így ha a méz ép emésztőfermentumokat tartalmaz, az jó minőségének bizonyítéka.
Hogy a népesség 200oC-ig mérő hőmérővel nem rendelkező tagjai részére próbáltam egy állandót számolni, amely a méz tömegétől és a mikrosütő teljesítményétől függően megadta volna, hogy mennyi ideig szabad melegíteni, de kísérleteim kudarcba fulladtak, ugyanis nem csak a méz fajtájától függött, de a mikrosütők tényleges (leadott) teljesítménye eléggé eltért a rajta feltüntetett wattszámtól.
"Krémméz" alatt mit értetek? Két tippem van. Az egyik hogy repceméz, az ugyanis olyan, hogy igen aprószemű kristályokat képez, ránézésre a zsírhoz hasonlít. A másik, hogy nyugaton bevett gyakorlat a méz gyorskristályosítása, ahol is napokig keveri egy gép kristályosodás közben a mézet, hogy sok apró kristály keletkezzék, szóval hogy krémszerű legyen.
A napraforgó sajnos igen durva, nagyszemű kristályokat képez. Ez egyrészt nem igazán finom (főleg süteményekhez használják éppezért), másrészt fennáll a veszélye, hogy a kristályos fázis különválik, a maradékban pedig nagyobb lesz a víztartalom (mivel a kristályokban nincs), és így megerjedhet. Ezen kívül a többi, illetve a jól kezelt méz korlátlan ideig tárolható. (nem tudom, miért írják rá a bolti mézekre, hogy "szavatosságát megőrzi 1 évig".
A "vegyes" méz sokmindent jelenthet, attól függ mi van benne. (Meg kell kóstolni...)