bölcsuhu Creative Commons License 2020.09.17 0 0 29

Látom, megnőtt az amatőr időjósok száma, akik hagyják előtanulmányok nélkül elhülyíteni magukat a médiától! 

Mikor fogtok végre különbséget tenni az éghajlat (klíma) és az időjárás közt? 

Az éghajlat ugyanis folyamatosan változóban van, mióta a Földnek légköre van, de a változás nem években,hanem ezer években mérhető, sőt milliókban. Okai a Nap tevékenységben, a Föld tengelyének az elmozdulásában,  a légkör összetételének a változásában, a földfelszín borítottságának a mértékében, a lemeztektonika okozta változásokban, a világóceán jellegében, stb. rejtőznek.  Az időjárás meg ía napi változások eredménye, ami többnyire pillanatnyi okok miatt jön létre. 

A topik bevezetőjében a mindössze 30 éves (2050-re) vonatkozó jóslat irreleváns, mivel csak helyi és pillanatnyi változást okozhat. 

Jómagam tanultam klimatológiát s vizsgáztam is belőle, a kutatási területemben az utóbbi millió évek klímaváltozásainak az eredményei az élővilágra is helyet kap, ráadásul igen idősként már az ötvenes évektől kezdve akarva-nem akarva követtem az időjárás változásait s megéltem a mostaninál mind jóval melegebb/szárazabb, mind csapadékosabb és hűvösebb éveket, hideg nyarakat és enyhe teleket, vagy igen nagy kánikulát és farkasorditó hideget, méteres hóval. Persze, egy újszülöttnek minden vicc új! 

Mivel az utóbbi 2,5-3 millió év a Föld északi felének nagy részén eljegesedési időszakokat (glaciálisokat) hozott létre (volt már ilyen az eocénben, de az oligocén vége-miocén elején is), ezek több százezer évig (003-500) tartottak s köztük már - bár rövidebb - enyhébb, melegebb időszakokkal (interglaciálisok), de egyik sem volt egyfolytában ugyanolyan, hanem bennük  is hűvösebb és enyhébb szakaszok válogatták egymást (stadiálisok,illetve interstadiőálisok) amelyek átlagban 20-25 .000 évig tartottak. Sőt ezeken belül pár száz-vagy pár ezer éves ingadozások, oszcillációk sorozata volt. A legutóbbi glaciális (Würm)  kb. 120.000 éve kezdődött a Riss-Würm interglaciális után, három eddigi stadiálisa volt (W I, II, III), s jelenleg minden valószinüség szerint egy interstadiálisban vagyunk (Holocén), amely 12.000 éve kezdődött és az északi-félgömb északi felét boritó, többezer méter vastag, jégpáncél visszahúzódásával járt. Ebben az interstadiálisban váltogatták egymást a melegebb és hűvösebb éghajlatú időszakok, de más a leszálló ágban vagyunk , lassan, de biztosan közeledve egy újabb hideg stadiálishoz! 

Ezeket a változásokat legjobban az őslénytani eredmények tükrözik, amelyekből kimutathatóak mind a növény, mind az állatvilágban bekövetkezett változások , amikből következtetni lehet az akkori éghajlati viszonyokra. Ezek nem véletlenszerű eredmények, hanem pontosan tükrözik az egykori állapotokat. Sajnos a mai időjósok, globális felmelegedés hívők és terjesztők, ezekre az őslénytani eredményekre soha sem hivatkoznak, annál inkább a saját próbáik elemzésére, amelyek viszont mind helykiválasztás és értelmezés tekintetében is sok problémát vethetnek fel!