ruzsa janos Creative Commons License 2020.09.15 0 0 115104

Bejön az órától az 1 fázis meg a "Pen"(0) vezeték, alul bemegy a fi reléhez. A fi relé felső kimenő fázis oldala megy a kismegszakítókhoz, a másik a kék nulla vezetőkhöz, sínhez. Attól a sintől ahol a zöld sárga vezetékek jönnek össze onnan megy egy vastag vezeték a kék(0) vezetékek sínéhez. Össze van kötve. Lehet, hogy ez a hiba? Így van pár éve. Lehet nem is volt fi relés védelmem eddig. Szétkössem?

Ha ebben a felállásban akkor is levágja a FI-relét, ha nálad nincs bekapcsolva fogyasztó, akkor például azt tudom elképzelni, hogy van olyan földelt, tehát védővezetékre kapcsolt eszközöd, ami máshonnan is kap földelést - ilyen pl. egy gázkazán.

Ahol a házba, telekre belép a betápvezeték, ott van egy PEN-sín, az le van kapcsolva a földre. Ha nem nálad, hát a trafóházban. A gázkazán háza a gázcsövön, illetve a vízcsövön szintén össze van kötve a földdel - ugyanakkor a védővezetéken keresztül is.

Nálad a védővezető a FI-relé UTÁN van leágaztatva a PEN-ről. 

Ha a szomszédod bekapcsol valamit, akkor a közös PEN vezetőn kicsit megemelkedik a feszültség a földpotenciálhoz képest. Ez normális, hiszen van ellenállása. Emiatt viszont a te hálózatodban is - és emiatt a gázkazán már kisebb pontenciálon van -  a gázcsövön keresztül levezeti a szomszéd áamának egy kis részét. Csak éppen ez a te rossz bekötésed miatt a FI-relé nulla vezetőjén is átmegy - a fázisvezetőjén meg nem. Márpedig annak a FI-relének elég 30 mA áramkülönbség.... 

 

Előzmény: Látó 50 (115085)