Prelleg Creative Commons License 2020.09.15 0 0 21370

Tényleg sokat dolgoztak vele az indexelők, ugyanakkor van néhány hiányossága is. Például a Forrásjelölések értelemzéséhez adhattak volna segítséget, mert ha csak annyit írnak oda, hogy „Adatok forrása: 234” abból számomra nem derül ki, hogy miből is lett indexelve az adat. A másik két probléma, hogy az anyakönyvekben sokszor nem adták meg a születési helyet csak a lakhelyet, és a születési idő is hiányozni szokott, helyette az életkor van megadva. Mivel sem a lakhelyre, sem pedig az életkorra nem lehet rákeresni, és nem is indexelték azokat, nehezebb megtalálni, akit keresünk. (Úgy látom, hogy van olyan katonai anyakönyv a HL.-ből, amit nem indexeltek, legalábbis a m. kir. 29. honvédgyalogezredé biztosan nem teljesen.)

 

+ Nem az összes forrást dolgozták fel (persze az még újabb hosszú évekbe telt volna.)

Hasznos lehet még az első világháborús ősök felkutatásában:

Nachrichten über Verwundete und Kranke ausgegeben am 1914-1917

Ergänzungen und Berichtigungen ausgegeben am 1914-1915

Kriegsgefangene 1915-1918

Budapesti közlöny holttányilvánításai (Az 191?. december 31-én elhunyt hősi halottak.)

Cseh katonai levéltár első vh.-s adatbázis: http://vuapraha.cz/node/69

Szlovén első világháborús adatbázis: http://www.potmiru.si/magyar/evidenca-padlih/

Szlovák első világháborús temetőadatbázis: http://ives.minv.sk/uevh/obet_browse.aspx

Hadtörténelmi Levéltár Bécsi Kirendeltsége

Nemzetközi Vöröskereszt Múzeum első vh-s hadifogoly-adatbázisa: https://grandeguerre.icrc.org/

(Kár, hogy az Újköztemető fenntartói nem emlékeztek meg arról az I. vh. száz éves évfordulóján, hogy egykor a temető területén volt Európa egyik legnagyobb első világháborús temetője, ahogy a Kozma úti izraelita temető sem, hogy jó néhány parcellában vannak első vh-s hősi halotti sírjaik.)

vörösvári: Hasonló adatbázis volt és van is II. világháborús hősi halottakról és hadifoglyokról, kivéve a nyugati hadszínteret. Sajnos a hadifogoly.hu ma már nem létezik, az hasonlított tartalmában leginkább erre az adatbázisra. (Jelenleg is készül egy adatbázis.)