haromegesztizennegy Creative Commons License 2020.09.13 0 0 181212

Szerintem nincs ellentmondás,mert nálam a túlmelegedés a PID-elt EVO-n akkor történt mikor nem csapoltam kb 10-15 perc melegedés után, hanem ott maradt a gép több mint fél órára!

Ami "üzemszerű", hiszen a PID tartja a beállított hőfokot és kúszik utána a fej ami ennyi idő után biztosan túl sok lesz.

Ha hidegen indult a gép reggel, és 10-15 perc után csapoltam, akkor tényleg lehetett játszani a hőfokkal mert nem volt ideje fejnek túlmelegedni.

 

Értelemszerűen egy bármilyen PID nélküli gép kazánja ingadozik az alsó és felső értékek közt, az átlag +/- pár fokkal pedig a fej hőfoka. Az már utána a konstrukción múlik, mennyire lesz stabil a hőfok csapoláskor.

A Gaggia nagyon gyors volt az 1 decis bojlerral, ezért még a PID nélküli korában ha úgy jött ki a lépés, hogy a csapolás kezdetén bekapcsolt a fűtés, akkor sokszor 15-20 mp alatt fel is fűtőtt (ha jó volt a lefolyás ideje).

 

A Silivia nagyobb, több benne az anyag ezért lassabban fűt fel és hül is ki. 

Ezért mondom, hogy nekem ebbe végképp nem kell az okosítás hiszen a 3. felfűtés után (30 perc után magától kikapcsol) sem lesz túl forró a kilépő víz,

(Túl forró nem lesz, de az Oro a Lollo-tól tényleg szereti ha elég meleg a gép.)

 

"Pár hétig használtam egy pid nélküli Silviát, a sötét pöriket rendre megégette. A GC is, de emlékeim szerint a Silvia hajlamosabb volt rá"

-Na ez érdekes, mert a fent említett Oro szereti a 20-25 perc melegedést, de a Nero majdnem csapolható ez első fűtés után.

A Classico talán a kettő között van.

 

Lehet, hogy egyszer megbütykölöm a gépet, hogy az alső hőfokot (85°C most) tudjam állítani, de úgy érzem meg vagyok a PID nélkül.

(tévesen írtam lent, a "felső" termosztát 102 fokos nem 100)

 

*** 

Sokat számít, hány mp a lefolyás.

Ha lassú (25-30) mert túltömörítettem, akkor egy melegkedvelő kávé is tud sötétebb lenni és fordítva.

Egy melegebbre fűtött gép is jót csinál a hőérzékenyből ha gyorsan "átszalad" (=18-20 mp).

   

Előzmény: Katoczi (181204)