Useless Creative Commons License 1999.08.05 0 0 662
Morpet! Örülök neki, hogy rámismertél a 101-es klub vendégkönyvében folytatott vita kapcsán. Valóban nézeteltérésbe keveredtem egy fordítás kapcsán. A 101-es klub homepage-n találhatók az Ultra magyar fordításai. Rögtön szemet szúrt nekem ez a dalcím: "Ez nem jó" A fordító szerint az It's no good ezt jelenti. Ez a fordítás "nem jó":-), pontatlan. Egy Bravo fordításban ezt így fordították: Ennek semmi értelme. Az "It's noo god" valóban azt jelnenti, hogy "ez nem jó", de nem ebben a dalban. Figyelni kell a teljes szöveget, és nem szabad a szövegből "kiragadva" fordítani, mert az félrecsúszhat. Nézzük a refrén teljes szövegét:

"Don't say you want me
Don't say you need me
Don't say you love me
It's understood
Don't say you happy
Out there without me
I know you can't be
'Cause it's no good"

Így fordították a 101-es lapon:

"Ne mondd, hogy akarsz
Hogy kellek
Hogy szeretsz
Ez egyértelmű
Ne mondd, hogy boldog vagy,
Mert nélkülem a kinti világban
Nem lehetsz az, tudom
Mert az nem jó"

A Bravo verzíója, amellet én kiállok :-)) így szól:

"Ne mondd hogy akarsz engem
Ne mondd, hogy szükséged van rám
Ne mondd, hogy szeretsz
Mert az magától értetődik
Ne mond, hogy boldog vagy
Nélkülem odakinnt
Tudom, hogy nem lehetsz az,
Mert ennek semmi értelme."

Ugye a lány előszőr bevallja, hogy szereti, szüksége van rá, stb.., majd érzelmei ellentétes irányba fordulnak, és kijelenti, hogy ő bizony boldog lenne nélküle is. Erre az érzelmi hullámzásra mondja Martin és Dave, hogy semmi értelme. Előszőr bevalljuk, hogy szeretünk valakit, majd szerelmünk utálatba csap át. Ez az, aminek nincs értelme Martin szerint.

Egy fordítás alakalmával szükséges a "szöveg mögé" nézni, el kell gondolkodni, mit akarnak kifejezni a sorok, különben félrefordítás lesz belőle.
Szintén ezen a homepage-n olvastam, hogy a "Bottom line-t" alvilágnak fordították. Ez viszont rendkívűl kreatív fordítás! Ügyes!

Depeche babee! Én nagyon tartok ettől a mega-party-tól. Én még soha nem voltam diszkóban, nem is leszek, és komolyan tartok azoktól az embrektől, akik most lefognak jönni a klubba, mert szinte ingyen van. Előfordulhat, hogy diszkócsirkék, diszkóbarbiek, és kihidrogénezett fejű elemeket kell kerülgetnem??? Hogy lehetne megakadályozni, hogy olyanok jöjjenek le, akik csak szidnák a DM-et, és csak egy jót akarnak röhögni a DM fanokon, netán még hangos fújolásba is belekezdenek????