ötfelezős Creative Commons License 2020.09.07 0 1 114938

Ami ezt a PEN szétválasztást illeti, azért nem szabadna elfelejteni, hogy a szabványnak a szövege a mérvadó, nem pedig az az ábra, amelyiknek szövege azt a szót tartalmazza, hogy példa.

A szabvány szövege meg érdekes módon változott az idők folyamán. Idevéve még az MSZ 172/1-86-ott is, ami már szintén az IEC alapon készült, és az érvényességeket:

1987-2003

3.3.3. ahol a PEN-vezető olyan gyártmányra (pl. elosztóra, fogyasztókészülékre) csatlakozik, amelynek külön van védő- és nullavezetőkapcsa, a PEN-vezető mindenütt a védővezető kapcsára van kötve (innen ágazik le az üzemi nullakapocshoz a bekötés).

 

1995-2009

8.2.3. Ha a villamos berendezés valamely pontja után a nulla és a védelmi funkciót külön vezető látja el, azokat nem szabad újra összekötni e pont után. A szétválasztás pontjában külön csatlakozókapcsokat vagy síneket kell biztosítani a védő- és a nullavezetők számára. A PEN-vezetőt a védővezető csatlakozókapcsára vagy sínére kell csatlakoztatni.

 

2007-2014

543.4.3. Ha a villamos berendezés valamely pontjától kiindulva a nulla és a védelmi feladatot külön vezető látja el, akkor a nullavezetőt nem szabad a berendezés semmilyen földelt részével (pl. a PEN-vezetőből induló védővezetővel) összekötni. Azonban a PEN-vezetőből kiindulva egynél több nullavezető és egynél több védővezető is kialakítható. A védő- és a nullavezetők számára külön csatlakozókapcsokat vagy síneket lehet biztosítani.

Ebben az esetben a PEN-vezetőt a védővezető csatlakozókapcsára vagy sínére kell csatlakoztatni.

2014-

543.4.3. Ha a villamos berendezés valamely pontjától kiindulva a nulla/középponti/fázis és a védelmi feladatot külön vezető látja el, akkor a nulla/középponti/fázisvezetőt nem szabad a berendezés semmilyen földelt részével összekötni. Azonban a PEN-vezetőből kiindulva egynél több nulla/középponti/fázisvezető és egynél több védővezető is kialakítható.

Hacsak nincs a PEN vezetők csatlakoztatására szánt speciális csatlakozókapocs vagy -sín, a PEN-vezetőt a védővezetők számára biztosított kapcsokhoz vagy sínekhez kell csatlakoztatni (lásd az 54.1.a ábrát), (példák az 54.1b és 54.1c ábrán láthatók).

Vonja le mindenki saját magának a következtetéseket, szabványtalan-e az egy sín. Szerintem nem (egy fenti szabványpontban írja, hogy kell, de az már elmúlt, az abszolút minimuma az időszaknak a 2003-2007 közötti). Két szempontot meg kell említeni:

1. Lakás elosztótábla jellegű elosztótábla gyárilag biztosan nem egy sínnel készül, mert vehetik TT rendszerű hálózatra is.

2. A magyar műszaki agyban benne van az a lehetőség, hogy a TN hálózatból megint TT lesz. Ez alighanem egy nulla valószínűségű dolog, de a "magyar" magyar szabványokban benne volt mindig.

 

 

Az viszont szerintem biztos, hogy két "sorbakötött" sorkapocs az nem felel meg a

PEN vezetők csatlakoztatására szánt speciális csatlakozókapocs vagy -sín

fogalmának.