DLala Creative Commons License 1999.08.01 0 0 178
Alexfux,

" Az oktató díjazása az, amikor látja befektetett munkája megtérülését, amint szeme láttára fejlodnek a tanítványok."
Köszi hogy idéztél. Hadd áruljam el neked egy idealista nézetemet. Mint tanítvány: a MESTER számomra egy olyan figurát jelent, aki feddhetetlen, afféle szent ember. Ebbe az anyagi oldal valahogy nem fér bele. Én mint európai ember egyébként nehezen turöm ha ugráltatnak, az alázat ebben a kultúrkörben mára már nem létezik. Mégis, van olyan, hogy szó nélkül követek egy embert, aki esetleg a nagyvilágban ezredik beosztottam lehetne, vagy még az sem. Mint mester: Mostanra, ennyi év után, fiatal csókák, akikkel egyébként együtt ökörködünk, belépve az edzoterembe mégis valahogy másképp néznek rám. Az utcán pedig elore köszönnek! Ok a TANÍTVÁNYok. Ha ezt már akár egyszer is érezted mint oktató, akkor lehet, hogy a jó ÚTon jársz... Na ez az, amiért még lejárok edzeni és tanítani.
A boltos fia meg hozzánk jár edzeni és pl. az edzotáborban mindig van többrekesznyi hideg ásványvíz ...

irokéz+Alexfux,

Egyetértek, ha valakinek megélhetési gondjai vannak, az valóban tönkreteheti a munkáját. Ha viszont ez fennáll, eloször oldja meg a gondjait és csak azután tanítson. A saját gondjaidat nem teheted a tanítványok vállára.

De alant igazából az volt a problémája többeknek, hogy a tandíj nem az oktató megélhetésére kellett, hanem olyanok zsebébe vándorolt, akikrol igazából senkinek semmilyen tudomása sincs. A második pedig, hogy semmibe veszik azt az elvet, ami alapján a harcmuvészet oktatása eleddig folyt. Ez pedig az önkéntesség. Én jelentkezem tanítványnak, a mester elutasít vagy elfogad. De ha már egyszer elfogadott, akkor ezzel felelosséget is vállal értem. Így a dolog mindkét részrol önkéntes. Nade ez idáig kétszemélyes játék, viszont ha belép egy harmadik (hatalom vagy hatóság) fél föntrol, aki megszabja a létünket, akkor ...
Csak sajnálni tudom azokat a lelkes edzoket, akiknek állandóan le kell tejelni. Biztos van, akinek ez komoly lelki törést okoz. Meg olyan is, akinek nem.
Hálistennek ezt eddig semelyik másik stílus sem vette át. Tizenöt év ide vagy oda, ebben az esetben garantáltan azonnal lelépnék. Nem csak én, a többi mestertársam is. Méghozzá tanítványostul.

DLala