anonym19 Creative Commons License 2020.08.28 0 0 157293

Dízellel kapcsolatban, nyugodtan olvass vissza hogy én lelkiismeretesen mennyi energiát és pénzt mozgosítottam az autóba. Nem kifejezetten rossz, de az átlagos vidéki használat mit értesz? 

 

Én inkább ajánlanám a 1.8t-t 150 lóerővel. Menetdinamikára közel hasonlót produkál mint az 1.9d 150 lóerővel. Utóbbinál felmerülhet az a tulajdonság hogy a Deák Feri bácsi nagyon gyors vándorlást tud végrehajtani az úgy nevezett bankkártyáról, vagy pénztárcából. Ugyan ez bármilyen használt autónál bejöhet, de saját esetemet visszanézve ezt nem mindenki akarja, sőt! Bármelyikre is esik a választás mindkettőt részeltesen vizsgáltasd át.  

 

Dízelnél gyors szemlét tudsz ejteni, hogy a szívósoron az örvénykeltő csappantyúk (swirl flap) rudazata még a helyén van-e vagy sem. A kilométrert nézve, már valószínűleg a másodikat fogyasztja melynek élettartma végéhez közeledik. Lendkereket hallod ha zakatok. Szűrő állapotát pedig nem nagyon fogod tudni felmérni. Legpontosabb képet, talán a gyári GM Tech2 fog tudni adni róla. Utolsó regenerálás kilométerben és azóta hány % a telítettség állapota.

 

Olajcserét visszatudod számolni ha board alapján. Írni fogja %-ban és hogy hány nap van még hátra. Gyár által ajánlott olajcsere 2 év vagy 20 ekm. (mindkét típusnál)

 

Amit még tudsz általánosan ellenőrzni mindkettőnél szemrevételezéssel. A fékek állapota. Tárcsák vállasodása, fékbetétek vastagsága, ha tudsz akkor rétegvastagság mérés.

 

Ajtók hajlamosak beázásra, ha valamiért már megbontották a kárpitozást. Ezt viszonylag könnyen tudod ellenőrzni. Nyitott ajtónál 1 vödör vízzel kívülről az ablakra locsold rá. A kárpit és az ajtólemez között nem folyhat ki víz, annak lent a vízkivezető furatokon kell távoznia. 

 

Az ajtók zárjai szintén tudnak szelekítven működni, vagy már sehogy éppen milyen állapotban vannak. Ezt tudják már javítani. 

 

Fűtőmotor nyöszög. Tapasztalatom, hogy csere után az új is félév elteltével már tud nyöszögni (ez szerintem szintén víz bejutásnak lehet a hibája, mert a pollenszűrő az ablaktörlő alatti műanyag alatt van, ahová a víz be tud folyni).

 

A kényelmi funkciókat nézd végig, hogy minden működjön. A klímába csak gáz kell azt erős fenntartásokkal kezelni! 

 

Ha van benne üléselfoglatság érzékelő (jellemzően van) akkor figyelj rá hogy a biztonsági öv ne legyen bekapcsovla az utasoldali ülésen, ha pedig a vezetőülésen nem kapcsolod be, akkor bimbammolnia kell szintén.

 

Biztosan van még bőven mit ellenőrzni az autón, de 14-13 éves autónál nem biztos hogy szőrszálhasogatónak kell lenni. Ésszerűen gondold át és nézd meg hogy az adott alkatrészek mennyibe kerülnek hozzá, illetve bírja-e a pénztárcád. 

 

Jah és az 1.9d télen kb 20km mire rendesen bemelegszik. 

 

 

Előzmény: webkecske (157292)