Vang So Creative Commons License 1999.07.29 0 0 159
Robur,
hol kempozól? Én 4 évig csináltam, csak közben abbahagytam, és most megint újrakezdeném. Ki a mester, mikor van edzés? Várszegi működik még?
A stílusok hatékonyságának kérdéséhez csak annyit szeretnék hozzátenni, hogy van egy japán mondás, miszerint: a kezdő sérülést okoz, a haladó elkerüli a sérülést, a mester pedig gyógyít.
Ne felejtsük el azt sem, hogy a legtöbb harcművészet kolostori gyakorlat volt, a szerzetesek számára pedig természetes volt, hogy a legfontosabb feladat a lélek megtisztítása és nem a szomszéd orrának beverése (igaz ez karatéra, kung-fura stb. egyaránt, gondoljunk csak a teljes névre: karate-do). Mindezt persze teljes egészében nem lehetett importálni Európába, és főleg a szellemi része sínylette meg az utazást, más kultúra, más célok stb. De azért a sport is jó dolog :). Nekem is rengeteget adott: koncentráltság, állóképesség, és ennek hatására kezdtem el foglalkozni a keleti filozófiákkal.
Én azt vettem észre, hogy aki a bunyó miatt akarja tanulni a karatét, az hamar otthagyja, mert egy jó mesternél hosszú távra alapoznak, és a delikvens elunja az alaplépések, légzéstechnika stb. gyakorlását.
Ha valakinek mégis nagyon rossz a szomszédsága vagy sokat kell későn hazajárnia, vagy más dolog miatt "muszáj" verekednie, annak vagy a boxot ajánlanám, amit itthon nagyon jól csinálnak, vagy a Muay-Thay-t, ahol nincsen semmi lelki szöszögés, néhány egyszerű technika állandó gyakorlása, és rengeteg küzdelem, hogy szokja az ipse a fílinget. Nagyon hatékony, de szerintem ez csak gyapálás (remélem most nem sértődnek meg a thai-boxosok). Én mégis inkább a gyógyítás felé venném az irányt.