Tibb2 Creative Commons License 2020.08.22 0 0 605

"Nem tudott milyen választ adni erre, nem engedelmeskedett neki, hanem a lőszer fogyásakor visszaüzent Longstreetnek, hogy a támadásnak most kell indulnia, ha azt akarják, hogy a tüzérség még támogassa, mert nem tudja tovább fenntartani a bombázást. Arról, hogy a szövetségi tüzérség ártalmatlanítva lenne, Alexander nem nyilatkozott."

 

 

 

Igazad van, megnéztem, hogy Longstreet mit ír erről, ő úgy emlékszik, hogy Pickett nyújtotta át neki Alexander üzenetét, amely egy darab papírra volt írva, és így szólt:

 

"Ha megindulnak egyáltalán, akkor azonnal induljanak, különben nem tudok megfelelő támogatást nyújtani, de az ellenség tüze egyáltalán nem gyengül. Csak a temetőtől még legalább tizennyolc ágyú lő.

 

Alexander"

 

 

Tehát nemhogy az uniós tüzérség ártalmatlanná tételéről nyilatkozott volna, hanem éppen ellenkezőleg.

 

Longstreet miután megejtette azt az elhíresült odabólintást Pickett kérdésére, odalovagolt Alexanderhez, aki arról tájékoztatta őt, hogy az általa a gyalogság rohamának támogatására tartalékolt ütegeket Lee tábornok tüzérségi főnöke eltüntette, és hogy a tüzelőállásban lévő ütegek lőszere olyannyira elfogyott, hogy azokkal nem képes megfelelő támogatást nyújtani a gyalogságnak. Longstreet erre parancsot adott a lőszereskocsik feltöltésére, de kiderült, hogy nincs miből feltölteni őket.

 

Éppen akkor az ellenség ütegei közül néhányat felmozdonyoztak és elvontattak, és ez némi nem várt reményt nyújtott a támadás előtt.

 

 

Ez Longstreet verziója, hogy maga Alexander hogyan emlékezett minderre, azt nem tudom.

Előzmény: Cseresznye (604)