F1 Hierro Creative Commons License 2020.08.21 0 0 110044

Elhiszem, de a jelen kultúr-korifeusai nem is onnan jöttek, hanem Vidnyánszky Ukrajnából, Demeter Szilárd, Szakács Árpád pedig Romániából.

Vidnyánszky velem egykorú, szóval ő még a SZU-ban is élt jópár évet.

Nem tudom, ott mi volt, de Romániában tényleg orrba-szájba szopatták a magyarokat.

Van egy barátom, őt az egyetem után a Zsil-völgyébe vezényelték dolgozni a pár hónapos gyerekével, miközben a férje maradt Nagyváradon.

Nem az volt, hogy majd keresel munkahelyet, hanem megmondták, hogy itt fogsz dolgozni és pont.

A lakásban patkányok szaladgáltak, neki pedig a bányában, ahol geológusként dolgozott ügyelnie kellett, nehogy kettesben maradjon egy bányásszal...

Valóban annyi sérelem halmozódott fel bennük, hogy az nem gyógyítható.

És számukra a magyar nyelv és a kultúrának az a része, ami eljutott hozzájuk, amikor csempészni kellet az István a királyt, az jelentette a románoktól való elkülönülés esélyét.

Valamint tényleg folyamatos harc volt az életük, itt sem szoktak egyébként megzakkanni, ha nehézség adódik, továbbá összetartanak.

Mert ott is kívülállók voltak és itt is azok.

Nem szeretik egymást feltétlenül, de tartják a kapcsolatot, teljesen máshogy működnek, mint mi.

https://www.valaszonline.hu/2020/07/06/szorenyi-brody-konnyuzenei-program-pim-interju/

Bródy is feszegeti valamelyest ezt a témát az interjúban.

"Bródy: Tudom, hogy Demeter Szilárd csak néhány éve jött át Magyarországra. Hogy Erdélyben nőtt fel. A kisebbségi magyarság kétségbeesett küzdelmeit volt kénytelen vívni jó ideig – azért, hogy megtartsa a magyar nyelvet, a magyar kultúrát. Ez a kisebbségi helyzet logikusan eredményez egyfajta dacos harciasságot, kemény beleállást.

Kisebbségi komplexust?

Bródy: Nem tudom, komplexus-e, mindenesetre magatartásforma. Ha a többségi nemzet a román, amelynek mi nem vagyunk fontosak, a nyelvünk meg eltörlendő… Ilyenkor körömszakadtáig védeni kell azt. Ezzel az attitűddel érkezett tehát Budapestre.

Azt hiszem, előbb-utóbb rá fog jönni, hogy itt a többségi nemzet is magyar. Hogy itt nem vagyunk kisebbségben. Ő sincs.

Ez a felismerés pedig, ha megérkezik, fontos változásokat indíthat el benne. Mert amúgy kulturált, művelt, tájékozott embernek ismertem meg."

Előzmény: Alpári Gnác (110043)