mmormota Creative Commons License 2020.08.20 -1 0 1264

Egyfázisú motornak nevezik (persze két vezeték van bekötve, fázis és nulla). Rövidre zárt forgórész tekercselés jellemzi.

 

A 3 fázisra tervezett ilyen motor esetén a helyzet egyszerű, az álló rész tekercselése a 3 fázissal forgó mágneses teret hoz létre. Ez indukcióval áramot gerjeszt a rövidre zárt forgórészben, így az abban kialakuló mágnességgel együtt megforgatja a forgórészt.

 

A kisebb gépekben viszont csak két szál drót, egy fázis van. Ilyenkor alapból nem jön létre forgó tér (ha mondjuk kézzel megforgatnák, így is elindulna). Ezért egy másik állórész tekercs eltolt fázissal kapja az áramot, erre kell a kondenzátor. Így már van forgó mágneses tér, megindul a motor. Ha már forog, akkor öngerjesztő módon megmarad a forgó tér, forgásban marad a motor.

 

Többféle módon lehet ezeket működtetni. 

1. csak az indítás idejére kötnek be egy kondenzátort az indító tekercselésre, majd ezt bontják kézzel, vagy automatikusan, pl. centrifugál kapcsolóval, időrelével.

2. fixen bekötnek egy kisebb kondenzátort, ez kis nyomatékkal ugyan, de elindítja a motort, és végig bekapcsolva marad

3. van egy fix kondenzátor meg egy indító is. Ennek az az előnye, hogy nagyobb nyomatékkal indul. 

 

Vannak ökölszabályok a kondenzátorok tipikus értékére, 100W-onként x mikrofarad. Persze pontosabb, ha a gyártó előírása alapján használják a motort.

Előzmény: jogértelmező (1263)