tekergo93 Creative Commons License 2020.08.18 0 0 12499

Nem biztos, hogy hormonprobléma. Nem biztos hogy a fogamzásgátló miatt nem hullott ki a hajad. De ha már csináltattál nagylabort és más vizsgálatokat (pajzsmirigy, immunbetegség, góckutatás, stb.) , és nincs semmilyen egészségügyi vagy szervi eredetű problémád - tehát makk egészséges vagy akkor lehet csak biztosan azt állítani, hogy a hajhullásod hormonos eredetű.

Ha hormonos eredetű (FPHL - female pattern hair loss), akkor nőknél 5 fajta kezelés is létezik.

1, minoxidil (hab vagy oldat)
Az 5% -os minox is biztonságosnak mondható, de a 2%-os a legbiztonságosabb nők számára, viszont hatásossága is gyengébb.
Ez leginkább hajnövekedésre ösztönzi a hajhagymákat, de károsító hatást, a hajhullást nem állítja meg - a minox hatása pedig nem örökös.

2, fogamzásgátlók / ösztradiol
Ebben az ösztradiol az ami elnyomja az androgén hormonokat főként a tesztoszteront ami pedig egy kicsit a DHT szintet csökkenti. Viszont a fogamzásgátlókban az ösztradiol tartalom annyira nem magas, hogy nagyon elnyomná az androgén hormonokat. A tesztoszteron elnyomása pedig nem csökkenti annyira a DHT szintet. Ezért nem olyan hatékony.

3, tesztoszteron blokkolók (spironolakton / ciproteron-acetát)
Ezeket szokták még felírni - ezek hatékonyabbak mint a fogamzásgátlók. De magasabb az egészségügyi kockázatuk - a májat és vesét károsítják hosszútávon. Ezen túl rengeteg más kisebb kockázatú problémát okozhatnak. Nem lehet csomó más gyógyszert szedni egyidejüleg és sok mindenre kell figyelni - folyamatos labor vizsgálatok mellett szabad csak szedni. Gyerekről is le kell mondanod ha ezt szeded. A tesztoszteron blokkolásával egyuttal kevesebb DHT is keletkezik.

4, DHT blokkolók (finasteride / dutasteride)
talán ez a legkisebb kockázatú még a nők esetében is, ami az egészségügyi hatásokat illeti ha hormonos kezelésről van szó. és hatásosabb mint a fogamzásgátlók. de ebben az esetben is le kell mondanod a gyerekről, vagy terhesség előtt jóval, megszakítani a kezelést - de az együtt jár azzal, hogy a hatása is elveszik.

 


Erről a 4 kezelési rendről FPHL-ra van egy nagyon részletes orvosi publikáció...
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5419033/


Mi szerint ez a leghatékonyabb kezelés menopauza előtt és után... Illetve hogy a minoxdil a legbiztonságosabb.



A publikációban azért vannak hiányosságok.
Nem említik ezek kombinációját.

Bármelyik hormonos kezelést kombinálhatod Minoxidil-el - úgy jóval hatékonyabb lesz a kezelés.
Sőt derma-stamp-et javaslom még mellete 1.5mm-es tűvel - az is ártalmatlan - és ingerli a növekedési faktorokat.
Vitaminokkal (amik a hajra hatnak) pedig tovább növeled a hatékonyságot: Biotin, E, C, kollagén, stb.

Kombinálni lehet még a tesztoszteron blokkolókat DHT blokkolókkal - akkor viszont elég kevesebb is. PL.: spironolactone-ból elég csak 25-50mg és mellette 1-5mg finasteride. Ez a kombó hatásosabb amit a fenti publikáció nem ír. Mivel a tesztoszteron is hozzájárul a hajhulláshoz (különösen hiperaldoszteronizmusnál), de a tesztoszteron blokkolás önmagában a DHT-t kevésbé tudja blokkolni mint a fina vagy duta - ezért jobb kombinálva.

Ha belevágsz valamilyen hormonos kezelésbe egy endokrinológust kéne felkeress és feltétlenül szedj mellette vitaminokat mert olyankor jobban meg van terhelve a szervezet és a szokásosnál is több vitamin kell. Májvédő, vesevédő, vérög-gátlás, stb szedése pedig alapvető.

A shklinika nem biztos, hogy opció nők esetében mivel ott 1mg-os finasteridet írhatnak csak fel az pedig férfi hajhullásra van engedélyezve - de lehet felírják, viszont 60 ezer a 90 napos adag amit rendszerint ausztriából vagy németországból lehet megrendelni vényre. Ha viszont endokrinológiára mész ott felírhatnak 5mg-os finasteridet ami csak 3000ft / 30db körül mozog, vagy tesztoszteron blokkolókat vagy kombinált kezelést ami hatásosabb és még mindig olcsóbb mint a 1mg-os propecia, illetve orvosi felügyelet alatt fogod szedni ezeket. Lehet néhányszor kapufába ütközöl, de biztos találsz olyan dokit aki tud segíteni. :) 

Előzmény: AnikoN2019 (12494)