Astrojan Creative Commons License 2020.08.15 0 0 1209

Nesze neked gyorsuló tágulás!

 

"Az Atacama Cosmology Telescope (ACT) mérései szerint a galaxisok jelentősen lassabban távolodnak egymástól, mint ahogy azt eddig gondoltuk."

 

A gyorsulva tágulást egyetlenegy spernova megfigyelésére alapozták, az SN1997ff jelűre. Ez azonban olyannyira távol van, hogy a szupernova villanásának mérési hibája óriási, a tűréshatár nem fért fel az ábrára. A távolság olyan nagy, hogy az anyagalaxis is csak egy halvány derengés. Márpedig a szupernova típusát is abból vélték kitalálni, hogy milyen típusú az anyagalaxis. Természetesen a villanást sem látták, hanem csak napokkal később vették észre érthető okokból, hiszen a Hubble sem pásztázza végig naponta az égboltot.

 

gyorsulva tágulás egy baromság, semmi nincs ami a tágulást gyorsítaná, a DVAG gravitációs sugárzás meg fékezi. A Nobel elhamarkodott volt:

 

"az újabb katalógusban jelenleg 740 Ia típusú szupernóva szerepel, tehát nagyjából tízszer annyi, mint az eredeti vizsgálatkor használt mintában. Az adatok elemzése után a szakértők arra a megállapításra jutottak, hogy a gyorsulva táguló világegyetem elmélete sokkal törékenyebb, mint korábban gondolták, a rendelkezésre álló adatok inkább arra utalnak, hogy a tágulás egyenletes."

Előzmény: Tuarego (1135)