Törölt nick Creative Commons License 2020.08.12 0 1 189

Még az ezredforduló előtt kellett csinálnunk egy nagyobb rendszert.

Volt benne mechanika, elektronika, meg szoftver. Ja meg dizájn is.

Két lehetőség közül választhattunk.

Vagy elemi alkatrészekből megtervezzük és összerakjuk az egészet.

Vagy pedig készen kapható modulokból dolgozunk. A döntéshozók az utóbbit választitták, mert egyszerűbbnek és olcsóbbnak tűnt. Viszont a beépítendő modulokat nem ismertük elég részletesen a megvásárlás előtt. A leírások pedig nem adtak választ minden felmerülő kérdésre. Szenvedés volt az egész.

Például bizonyos dolgokat csak kézzel lehetett beállítani. Egy másik modul nem tudta vezérelni az elvárt működésnek megfelelően. Oda kellett menjen egy ember, hogy manuálisan beavatkozzon. (Ha a leírás szerint egy paraméter állítható, az nem feltétlenül jelenti azt, hogy egy másik modullal összekapcsolva automatizálható is a feladat.)

 

Úgy tíz évvel ezelőtt pedig egy motorvezérlővel jártunk úgy, hogy az elvárt működési módot még a gyártó támogatásával sem sikerült belőle kicsiholni. (És persze a motorvezérlő gyártója nem volt hajlandó a kedvünkért a szükséges üzemmódot implementálni.) Néhány hónap próbálkozás és szenvedés után kidobtuk az egészet, mert az adott feladat elvégzésére alkalmatlan volt. (Szintén a vezérlő bizonyos belső paramétereihez nem lehetett hozzáférni, csak emberi beavatkozással lehetett módisítani. De itt legalább volt ehhez egy menü, ahol legalább látni lehetett a manuálisan beállítható paramétereket. Viszont ezeket működés közben már nem lehetett módosítani. Na és persze a kezelőfelületen elérhető belső állapotokon kívül nyilván voltak a kezelő elől is elrejtett belső állapotok.)

Előzmény: Törölt nick (188)