BahnScorper Creative Commons License 2020.08.11 0 0 30

Micsoda topic... maradjanak meg akkor az én emlékeim is az utókornak.

 

Flipper: az volt a legelső, nem emlékszek, hogy csak grafikus volt, vagy igazi flipper, a lényeg az, hogy a "flipp" vezérelte a karokat, és volt egy oroszlán a közepén, ami el tudta nyelni a golyót.

 

 

Legyen szerencsénk: Rózsa György komplex nyereményjátékában volt olyan rész, hogy számítógépen kellett tolni egy játékot a versenyzőnek, én a Bruce Lee-re emlékszek belőle.

 

 

Bumm: eredetileg szilveszterkor volt, az első változatban pezsgősüveg dugójával kellett fent fityegő kuglibábukat lelőni, az egyes bábukhoz különféle Törley pezsgők tartoztak. Ha többfélét lőtt le (három próbálkozás volt), többféléből választhatott. Utána jött az, hogy a pezsgősdugóval tálcán mozgatott kuglikat kellett lelőni, de azok véletlenszerűen dőltek le... és ahány eldőlt, annyi üveg pezsgőt nyert a játékos.

 

A későbbi állandó változatban, amit hétfőn adtak, a pezsgősüveg helyett ágyú, a tálcás részben meg diszkoszvető volt. Itt tárgynyeremények voltak - ilyenekre emlékszek, hogy fényképezőgép, biztosítás, TV2 antenna VAGY fekete-fehér (!) TV, barkácskészlet VAGY autófelszerelési cikk, családi vacsora - és az értékével fordítottan arányos pénzösszeget is adtak mellé. Az alapdíj egy "bumm" után jött ki, ezt szorozták fel a tálcáról levert bábukkal. De ha a játékos mellélőtt, vagy túl későn lőtt, akkor a golyó még a tálcán is átment.

 

 

Torpedó: Dévényi Tibi bácsival, ez is egy szilveszteren debütált, akkor Keravillos tárgynyereményekkel (az öttalálatos az Beijing színestévé volt), ott villantották fel a kockákat. Később, az állandó keddi adásnapokon már nem, akkor a nyeremények a következők voltak: 5 találat a külföldi utazás 1 (!) főre, 4 a belföldi utazás 2 főre, 3 a takarékbetétkönyv - azt főleg a nyugdíjasok és az ifjak kérték, akiket Tibi bácsi nagyon pátyolgatott mindig - 2 a Televideo kazetta, 1 pedig a klasszikus hanglemez, vagy könyvutalvány. Ötöt lehetett alapból lőni, de minden találat után két bónuszlövés járt, közben viszont időre is mentek. Ha három se talált, akkor mondta mindig Tibi bácsi, hogy sóhajtson egyet...

 

Később a játék a Napközi című hétköznap délelőtti műsor játékában is megjelent modern grafikákkal, meg a régi zenék korszerű megszólalásával, arra már nem emlékszek, hogy abban mit lehetett nyerni.

 

 

Mozaik: Ez a szerdai játék volt, főleg gyerekeknek... Romwalter Krisztina vezette, és az akkor népszerű Csip csup csodák rajzfilmsorozathoz kötődő ajándéktárgyakat lehetett vele megnyerni... egyet kiválasztott (figyelni kellett a sorrendre, hogy fiúként ne valami lányos dolgot fogjon ki az ember gyereke), aztán felkockázták a képét, és a kockákat cserélgetve kellett kirakni úgy, hogy egy kocka alapból a helyén maradt - mindezt időre.

 

Hasonló játék volt valamelyik vasárnap reggeli műsorban, ott időre kellett a folyamatosan jövő képkockákból kirakni a képet a megfelelő pozícióba küldéssel.

 

 

Egy perc terc: Geszler Dorottya vezette, az oszloponként lefelé menő kártyalapokból kellett kirakni három egyforma lapot - de volt joker is hozzá - ez volt a nagy terc, amivel pénzt lehetett nyerni, de akadt kicsi is, amivel nem. Három összeg volt, a nehézséget az adta, hogy a másodiknál a 3X3-as mező középső, a harmadiknál a felső sorában kellett kirakni. Ha véletlenül függőlegesen vagy átlósan is kijött valami, akkor kapott ajándékösszeget, akkor is, ha az alapjátékot nem teljesítette.

 

 

Trió: ez is hasonló volt, péntek esténként, de két játékos tolta egymás ellen, időre. A nekik feldobott kártyákból kellett minél több hármas sorozatot kirakni egy fix méretű táblán, aki több pontot kaszált, az vitt mindent.

 

 

Trapp: szintén a Napköziben volt, sakkfigurákkal kellett a szabályok szerint kockáról kockára lépni, általában huszárral, de néha bástya vagy még ritkábban futó lett belőle teljesen automatikusan. A kockák között voltak más színűek, amik több pontot értek, meg a játékmező szabálytalan kialakítású volt, így lehetett zsákutcába kerülni... meg persze ez is időre ment. Később bárki által elérhető PC-s játéknak is megcsinálták, a középiskolai gépeken is fent volt.

 

 

Cimbória: a Cimbora című gyerekműsorhoz kapcsolódó labirintusjáték volt, először faék egyszerűségű grafikával. Az elágazásoknál különféle témájú kérdések voltak, ha jól válaszolt a gyerek, akkor pörgetett egyet, és 1-től 8-ig terjedő elágazáson automatikusan jó irányba mehetett - néha egészen a kijáratig - ha nem, akkor maga választott irányt, és persze nem mindig jutott ki időben.

 

Ennek volt egy szebb grafikájú változata is, ahol ad hoc módon csapódott le a rács, és helytelen válasznál lent is maradt, ez akkor volt ciki, ha minden út elzáródott a kijárathoz. Ennek a folytatása volt a már említett "Csőrület", amit a Plussz is támogatott... meg az a játék, ahol van egy nagy kereszted, abban pontok, és el kell tüntetni a pontokat úgy, hogy áthúzod őket egymás fölött.

 

 

Rex: ez is Napközis volt (mellesleg abban a műsorban debütált a képernyőn Jakupcsek Gabriella), egész jól lemodellezték a játékot: beállítod, hogy melyik irányból és milyen erővel lököd a golyót, és utána koccanni kell, meg legalább egynek a lyukba mennie - ha utóbbi hiányzott, akkor nyerte meg az addig nyert összeget. Piros golyó itt is duplán ért, és volt persze gomba is - ha leverte, azzal záródott a játék, hogy "ezt elgombázta"!

 

 

Elektor kalandor: stimmelnek a lent leírtak, hogy sokan inkább a pontokra mentek, mint a messzira jutásra. Super Mario 1 és 3 biztos volt, talán még valami más játék is.

 

 

PC ABC: ez az, amiről lent írnak, hogy Dombóvári vagy Dömsödi Gábor - ezt a kettőt mindig keverem... mindkettőnek olyan Déri János feje volt, meg ugye Gáborok valami D betűs településsel :-) - vezette, ott is egy városban kolbászolt a játékos labirintusként. Voltak számítógépes boltok, ott lehetett a különféle eszközöket "megvenni", ha az azokhoz releváns kérdésekre jól lehetett válaszolni. Nem minden eszköz volt a boltban, de akadt több bolt is... viszont az idő itt is gátat szabott.

 

 

Tűzkereső: Gergely Róbert vezette, ifjú tűzoltócsapatok vetélkedtek benne, ennek volt egy része, hogy különféle tűzoltós számítógépes játékokkal kellett játszni... volt egy létrafeltolós, egy szivattyúzós, meg ahol égő házat kellett oltani.

 

A már említett Trombis valóban később volt, és stimmel az elefánt vagy a majom (az első ha futott, lengett a füle meg az ormánya, a másodiknak meg ugrált a fején a sisak), aztán lelassított egy "jelzőlámpás" ajtó előtt, ahol a kérdések voltak. Ilyen kérdésből volt három (abból is A-t B-t vagy C-t kapott a delikvens, attól függően, hogy hol állította meg a jelzőlámpát), majd a végén elért valami égő cucchoz, és valóban ott volt a kérdés, hogy vízzel, porral vagy habban oltaná el.

 

 

Én ezekre emlékszek. A "Segasztok" olyan volt inkább, mint az 576 kB, hogy a műsorvezető(k) - valami Martinra emlékszek biztosan - játszottak, bemutatva az aktuális játékokat.