ibax Creative Commons License 2020.08.06 0 0 442

Köszönöm a választ fagyalf.

 

Tehát ha jól értem, akkor ezek a kizárólagos használatú területek arra lehetőséget adnak nekem, hogy pakoljak rá, biciklit azon tároljam, tehát használjam, de a szerkezetén nem módosíthatok? Kerítéssel sem keríthetem le, hogy a szomszéd macskája, kutyája pl. ne piszkítson oda?

 

Illetve ezt írtad még: "Ha az osztatlan közös tulajdont ( út, kuka tároló, etc.) kell rendbe tenni, akkor mindenki fizeti a költségeit."

De mi a helyzet akkor, ha két szomszéd úgy dönt, hogy ők szeretnék a murvás szolgálati utat térkövezettre cserélni? Tehát a jelenlegi is használható, de nyilván egy térkő szebb lenne. Ilyen esetben ráhárítható a harmadik szomszédra egy ilyen jellegű, akár milliós költség?

 

Van a társasház alapítói okiratban egy ilyen mondat is: "A tulajdonostársak kötelesek saját költségükön gondoskodni a külön tulajdoni illetőségeikhez tartoző építményrészek jó karbantartásáról." Ez azt jelenti, hogyha én vagyok az első lakó, akkor az utcafronti kerítés (külön tulajdoni illetőségeikhez tartoző építményrész) örökös felújítása is az én dolgom? Ahogy a hátsó lakónak a hátsó kerítés rész gondozása?

És mi van akkor ha már elöregedett, és cserére szorul? Akkor viszont már mindhárom szomszéd közös megegyezésére szükség van, mert a kerítés közös tulajdon?

Előzmény: fagyalf (441)