fagyalf Creative Commons License 2020.08.06 0 0 441

De minek 3 lakáshoz társasházat alapítani?

 

Pedig egyszerű! Kizárólagos tulajdon és kizárólagos használati jog!

Amit ennyi információból le tudok szűrni:

-  Egy út van a házak előtt, ami közös használatban van a telkek eléréséhez és ez nem közterület, hanem magán tulajdon (osztatlan közös terület). Ez 4 m széles és 32,5 m hosszú.

- Az út és a házak közötti területek is közös tulajdonban vannak, de kizárólagos használatban kapja az, akinek a háza előtt van (osztatlan közös terület, kizárólagos használattal). Más nem használhatja, de közös.

- a kuka tároló területe osztatlan közös terület.

A kérdés anyagi tekintetű innentől kezdve. Ha az osztatlan közös tulajdont ( út, kuka tároló, etc.) kell rendbe tenni, akkor mindenki fizeti a költségeit.

Amennyiben a kizárólagos használatú részt, akkor csak az fizet akinek ezt hozzá rendelték a tulajdonához! A hasznait élvezi, költségeit viseli, ahogy az ügyvédek szokták írni.

Aki szerkesztette az elég slendrián munkát végzet, nagyon pontatlanok a meghatározások:

- bejárat: mit hívunk bejáratnak (utca, közös használatú út, telek, ingatlan?) és az hol van? Nyugati, keletei, ...

- az épülettel szemben állva: bármelyik oldalán állhatok szemben az épülettel. Az épület keleti homlokzatához képest, északi oldalán, 1., 2., ingatlan közös telekhatárán.

- 1 számú lakás jobb oldaláig előtte mögötte: Ez honnan nézve lesz az 1. számú lakás jobb oldala ?(keleti, nyugati..., oldalon, de legpontosabb lett volna, a tervrajzon szereplő X m2 telekhányaddal).

Ezt pedig egy ügyvéd készítette! Szépen átíratnám vele, mert ez így vitára ad okot alapból! A Tervező, a tervrajzon jelölje ki a területeket, mondja meg a pontos m2-eket és azt beleírni az alapító okiratba!

 

A kérdésedre pedig a válasz: Nem építhetsz rá! Csak akkor, ha a többi tulaj hozzájárul!

 

Előzmény: ibax (440)