Törölt nick Creative Commons License 2020.08.03 0 0 2690

A hőátadás többféle módon történhet:

 

- hősugárzás: elektromágneses sugárzás, pl infrahullámhossz  tartományban, ezt hívjuk klasszikusan infrasugárzásnak, infrasugárzónak

- hővezetés: anyagban terjed anyagáramlás nélkül, amikor két test összeér, és fizikailag megvalósul a hővezetés - pl amikor egy meleg vasplatnira ráteszel egy hideg lábost, vagy ahogy a cirkuláló melegviz a radiátort felmelegíti.

- hőáramlás: konvekció, amikor egy hordozó közeg által kerül el egyik helyről a hó a másikra. Pl ilyen a fűtőventillátor, ahol a levegő a közvetítő közeg.

 

Az infra fűtőpaneleknél az első van jelen jelentős mértékben, sugárzó jellegű fűtés. HA eléeállsz, a hasad meleg,a  hátad hideg lesz. Annyit viszont megjegyeznék, az infra felmelegít egy testet, és ez a test ha átmelegszik konvektiv vagy konduktív módon átadja utána a környezetének is a hőt. De nem direktbe így dolgozik, mint pl egy radiátor, (a radiátornak is van természetesen infrasugárzása, csak a hőáramlás által leadott hőteljesítmény sokkal nagyobb abban a tartományban ahol dolgozik))

Előzmény: Marcix (2687)