Schenouda Creative Commons License 2020.07.20 -3 8 14655

Természetesen egy csomó különbséget találni Perszeusz és Odüsszeusz közt. De ez annak is oka, hogy más népek különbözőképpen emlékeznek rá. Végül már csak pár alap dologban volt hasonlóság (és nem azonosság!): s ez nyilván a Nyugati expedíció, atlanti-szigetek, papnők a szigeteken (Gorgók, Kirké vagy Kalüpszó), szent tárgy elrablása, Egyiptomba vagy Khemmiszbe visszatérés. Később meg külön fejlődött a szerepükről és tulajdonságaikról a mítosz.

Most az gondoltad, hogy a nevük felcserélhető, és Perszeuszról is fennmaradt egy mítosz, ahol utazik Kirkéhez, aki disznóvá varászolja a tengerészeit? A pelaszgok más jegyeztek meg Perszeuszról, mint az egyiptomiak Min hercegről. Még magáról az útról is különböző információik lehettek.

A görögök egy csomó istent azonosították egy egyiptomi vagy más istenséggel, pld. Athéné=Neith vagy Hermész=Thot, s ezeken se azt értsd, hogy teljesen azonosak, csak görögül Hermésznek ejtik a Thot szót (egy csomó külön kalandjuk volt attól, hogy azonosították a kettőt).

Előzmény: Törölt nick (14654)