vélemény Creative Commons License 2020.07.19 -3 5 22118

Folytatás

 A S Cecilia kolostorral szemben a Piazza de Mercanti tipikus trasteverei városkép, a 19-es egy szépen restaurált középkori ház.

 Innen a  Via San Michele egy monumentális épülethez, a   S Michele a Ripa Grandehez vezet. A folyó szinjénél 334m-rel magasabban fekszik, ott ahol a Ripa Grande folyami kikötő volt. Ez egy "multifunkcionális" épület, amely 1690 és 1730 között készült, az első építész Carlo Fontana volt, később többen dolgoztak itt, Ferdinando Fuga is. Eredetileg árvaház, majd nevelőintézet külön fiúknak és lányoknak,  a vámosok laktanyája, később egy női börtön is. Építészetileg a fiúk nevelőintézetét és a női börtönt tarják a legsikeresebbnek, a funkció és az építészet összehangolásával. A börtönt 1972-ben költöztették el, az épületet restaurálták és most a Beni Culturali székhelye.Itt vannak az irodáik, innen irányítják a konzerválási és restaurálási munkálatokat stb. Én jártam ebben az épületben. 1995-ben Galleria Borgheset éppen tatarozták.

A földszint már kész volt, az ott lévő termeket a sz antik és  Bernini szobrokkal már az eredeti helyszínen lehetett megtekinteni. Az emeleti képtár viszont még zárva volt, sőt az épület kívülről is fel volt állványozva. ( Off Nemrég megtaláltam azt a papírt, amire akkor összeírtam, hogy mi volt zárva, felállványozva stb. A 2000-es Szentévre készültek és nagyon sok látnivaló pont nem volt látható) Ezeket a képeket állították ki  ebben S Michele Ripa Grandeban. Úgy emlékszem, hogy a templomtérben. A könyv kápolnáról ír, én egy nagyobb helyiségre emlékszem. Arra már nem, hogy  mennyi kép volt kiállítva, é azt sem tudom, hogy a Borghese összes képe itt volt-e. Emlékeim szerint elég sok kép volt.

Szeptember eleje volt, szakadt az eső, rajtam kívül senki nem volt az utcán és nagyon szakadtnak tűnt a környék.

A könyv a Trasteveret 3 külön útvonalon tárgyalja, ez volt az első, amely gyakorlatilag a Tevere kanyarulatának környékét járta be. A következő útvonal a S Maria in Trasteveretől kiindulva északnak, a Vatikán felé fordul.