Köszönöm a türelmedet!
Ismét végigrágtam mindent.
Ezt is!
"Az apokromatikus lencséknél azonban a létrejövő képek szinte azonosan élesek a spektrum minden színére, azaz a kép minősége széles határok között független a megvilágító forrás jellegétől, amely lehet fehér vagy összetett, vagy a spektrum bármely szakaszából kilépő monokróm fény."
Ugyan én akromátokról írtam,az apokromátok valóban a fent írt módon vannak korrigálva.
Ezek után még most sem értem,hogy a kék színre fókuszált képet hogyan rontja el a szférikus hiba? Honnan tudja,hogy most nem egy teljes spektrumú kép van élesre állítva (amiben fentiek miatt minden szín éles ),hanem egy monokróm kék kép és azt el lehet rontani?
Vagy esetleg arról lenne szó,hogy ha két színre a szférikus hiba korrigálva van,akkor a harmadik hibája már nem okoz észrevehető képromlást?
Az azért nagyon érdekes lenne,ha Zeiss szakemberek elmentek volna egy olyan hiba mellet,ami a leképzésben ekkor hibát okoz...
Más (vagy mégsem :-) ):
Volt Neked régebben egy Airy korongos tesz képed. Ha egyszer megismételnéd a teszt tárgyaddal, R-G-B monokróm színekre , azt nagyon szívesen megnézném.
Még 1x köszi a türelmedet!