steVe Creative Commons License 1999.07.20 0 0 13
Szerintem is aranyos lehet. A katolikus ceremóniák tényleg unalmasak, és ő a maga módján próbál javítani a színvonalon, mert látja a szükséget. Kár, hogy magyarországon nincs ilyen, itt még a katolikusok is mások.

Egyébként megjegyezném, hogy Brazíliában több tízmillió neopünkösdi van a több évtizede tartó ébredési hullám eredményeképp, és ott alakult ki a világ legnagyobb "megagyülekezete", az IURD, amelynek hitvallását és hitgyakorlatát a HGy-hez lehet hasonlítani. Ott is hatalmas szektakampányok mentek/mennek, de ez igazándiból nem töri meg a lendületet. Az ottaniakhoz képest a Hit-ügy kismiska. Az IURD pásztorát az anyagi csalás mellett (ez már szokványos ügy ott) szexorgiákkal, kábítószerkereskedelemmel, maffiafőnökséggel, meg szinte mindennel megvádolták. Ott is vannak kiszakadt, "őszinte" bűnbánatot tartó magasrangú ex-IURD vezetők, leleplező könyvek, TV-botrányok, stb. A legnagyobb botrány nemrégiben tört ki, amikor egy IURD pásztor élő TV adásban megrugdosta az éllítólag "mennyből pottyant fekete szűz" szobrának (Brazília védőszentje) műanyagmásolatát, mintegy bebizonyítandó, hogy ez csak egy bálvány, és nem isten, még csak vissza sem tud ütni.

Mind ezek mellett a gyülekezet dinamikusan nő (a HGy még nagyon a kezdet kezdetén van hozzájuk képest), és az "őshonos" Katolikus egyház pedig sorvadozik. De most a Katolikusok is a szektakampány helyett az istentiszteleti formáik megreformálásával próbálnak lépést tartani. A brazil katolikus egyház is bevezette a tizedet, emellett karizmatikus istentiszteleteket tartanak stadionokban, stb. Többek között ilyen az aerobic pap is. Így próbálják növelni megcsorbult tekintélyüket. Ebből is látszik, hogy a verseny azért jót tesz az egyházaknak.

Egyébként egy haverom volt kint Brazíliában, és ő is látott karizmatikus katolikusokat nyilvános istentiszteletet tartani. Szóval mint mondtam, ott a katolicizmus is más.