Újlaki Creative Commons License 1999.07.19 0 0 105
Osztap szenzációs fotóihoz némi magyarázat szükségeltetik azoknak, akik még előtte állnak első légiutazásuknak.

Az itt látható leszállások nem tipikusak. A tengerparton a fürdőzők fölött átsuhanó Air France gép valóban alacsonyan van, de figyelembe kell venni, hogy az út túloldalán már kezdődik a kifutópálya (a sziget nagyon kicsi, nem fér el máshogy). És valószínű, hogy a gép valójában feljebb van, mint hisszük, ugyanis a méretarányok téves észlelése miatt közelebb látjuk, mint ahol valójában van.

A többi kép Hong Kongban készült. A tavaly bezárt régi repülőtér jellegzetessége volt, hogy szinte a világon egyedülálló módon itt a végső megközelítést nem egyenessel, hanem egy fordulóval kell végrehajtani, a hegyek miatt ugyanis nincs elég hely a normális megközelítésre.

Ha jól tudom, a leszállás úgy zajlik, hogy a repülőgép, teljes leszálló konfigurációban, mintegy 30 fokos szögben a pályára süllyed, majd mintegy 100 méteres magasságban ráfordul a pályára. Ilyen kis magasságban, különösen oldalszél esetén az irányt egyből letalálni szinte lehetetlenség, ezért vannak ezek a részeg táncosra emlékeztető jelenetek néha. És talán ezért van az (Real Men don't go around), hogy akinek sikerült úgy-ahogy behelyezkedni,az akkor sem startol át, ha leszállás közben a másik gép hátsóját kell közelről szagolnia.

Előzmény: Osztap Bender (104)