GENOM_66 Creative Commons License 2020.07.11 0 3 25537

A Karathane szerhez én annyit még hozzáfűznék, hogy egy lisztharmat ellen jól használható kontakt szer. Ha jól emlékszem, rezisztencia kialakulására sem kell számítani, kombinálni nem szükséges más (lisztharmat elleni) szerrel. Ami mindenképpen jó tulajdonsága, hogy bizonyos keretek között képes a már kialakult (tüneteket is produkáló) fertőzés visszafordítására, azaz kuratív hatása is van. További jó (mellék)hatása, hogy számottevő atkagyérítő tulajdonsággal bír. Annak idején eleve ilyen célra fejlesztették ki, csak később derült ki fungicid tulajdonsága (a DNOC hatóanyagú Novenda alternatívájának készült, csak annak kevésbé toxikus változatának).

 

A mikor mivel permetezzem a szőlőt témakörhöz még annyit, hogy ahogyan néhányan utaltak már rá, ez terület, fekvés művelésmód, fajta kérdése, tehát látatlanban nehéz mit mondani. Érdemes az előrejelző oldalakat nézni (én a BASF oldalát szoktam). Nyilván az önreklám miatt kell némi szűrő hozzá, de alapvetően korrekt leírásokat szoktak a szöveges előrejelzéseikben adni (regisztráció szükséges). Szintén nekik is szokott lenni nyitott szimpóziumaik, ahol megint csak lehet tanulni az előadásaikból.

Nagy általánosságban annyit, hogy a virágzás előtti időszaktól kb. zöldborsó méretig tart a szőlő legérzékenyebb fenostádiuma. Ebben az időszakban kell leginkább odafigyelni, hogy ne maradjon ki permetezés. Igaz hogy nekem növényvédelmileg szerencsés helyen van a szőlőm, de én meg szoktam tudni oldani csak kontakt szerekkel a védelmet. Lisztharmat ellen thiovit (vagy más kén tartalmú), peronoszpóra ellen réz vagy rézpótló (Dithane és generikumai, más hatóanyag már nem is nagyon maradt kis kiszerelésben és II-es, III-as kat.-ban) szert használok, az említett érzékeny időszakban kicsit gyakrabban (időjárás függvényében), egyébként átlagban két hetente. Arra oda kell figyelni, hogy rézzel virágzás környékén ne permetezzünk, és az évenkénti kezelések száma is maximálva van vele (felhalmozódik). Botrytis ellen esetleg kijuttatok valamit, ha olyan az időjárás (virágzáskor és/vagy fürtzáródás előtt hatékony).

 

Előzmény: Halfkey (25517)