Törölt nick Creative Commons License 1999.07.16 0 0 40
Hűha, ez egy izgalmas topic! A KArnevál úgy látom elég sok embert foglalkoztat. Kár, hogy Kulcsár Szabó Ernő kategorikusan kizárja "A magyar irodalom története 1945-91" c. könyvében. Meg máshol is, mások. Azért örülök, hogy pl. a Földényi F. nem szégyelli HB-t többször is mottóul használni pl az "Egy fénykép Belrinből" c. munkájában.
Olvasott vki tanulmányt a Karneválról? Pontos forrásoknak örülnék. Tudom, hogy Balassa P. és Thomka Beáta foglalkozott vele anno, olvastam is, de elhánytam a címeket. A Thomka-szövegnek még megvan a fénymásolata.
Más: ki emléxik rá? Babits mondta-e, hogy HB 'a roncs zseni'?

A Karneválba egyébként mostanában újra beleolvasva számomra izgi jutott eszembe. (Bocs, ez lehet, hogy uncsi lesz és amatőr)
Azt írja az elbeszélője vhol az első kötetben, hogy nem sikerült még egy írónak sem a valóságot leírni, mert az írás vmi másba fordul át, valóságérzékét elveszti stb. Valóság - "elnézést az obszcén kifejezésért" - mondja Petri György.
Na, szóval csak azt akartam kihozni, mintha itt is a metafizika leküzdésére irányuló teljesíthetetlen vágy munkálna, mint a filozófiában. Utóbb tán Heidegger próbálkozott vele.

Előzmény: Polyxena (21)