Istenkeres Creative Commons License 2020.07.07 0 0 219

Ehhez a bejegyzéshez a korábbi források: [198] [208] [211]

 

 

 

"És amikor Erzsébet meghallotta, eldobta azt ami a kezében volt, és futva kinyitotta neki az ajtót; megáldotta és mondta: "Áldott vagy te a nők között, és áldott a te testednek gyömölcse. És hogy jutok én ahhoz, hogy az én Uramnak anyja látogat meg engemet?"

(Karl Friedrich Borberg professzor: Die apokryphischen Evangelien und Apostolgeschichten, Erste Hälfte - Stuttgart, 1840., 39. old. -saját fordítás)

 

 

"Amikor Erzsébet meghallotta Mária köszöntését, megmozdult a magzat a méhében. Betelt Erzsébet Szentlélekkel, és hangos szóval kiáltotta: Áldott vagy te az asszonyok között, és áldott a te méhed gyümölcse!" Hogyan lehetséges, hogy az én Uram anyja jön el énhozzám?"

(Lukács 1,41-43)

 

 

 

A legelőször felmerülő és tisztázandó kérdés az, hogy milyen módon juthatott Erzsébet tudomására Mária áldott állapota? Ugyanis erre tudomásom szerint sehol nincsen utalás. Kitől tudhatta ezt meg Erzsébet??? A racionális következtetés arra az eredményre kell jusson, hogy erről Erzsébet férjétől, Zakariás főpaptól szerzett tudomást. Persze itt lehetne Lukács ama ötletére hivatkozni, hogy Zakariás megnémult egy időre (Lukács 1,19-20), amit szerintem az a Lukács, aki személyesen nem ismerte se Jézust, se Máriát, és több mint valószínű, hogy Zakariást se, fake news-ként tálalta olvasói számára annak érdekében, hogy éppen az általam feltett kérdéssel ne lehessen kapcsolatba hozni Zakariást... Tehát előrelátó, elővigyázatos volt Lukács, akit Pál térített meg az általa életre hívni szándékozott Pál-féle kereszténység javára.